Sri Lanka'da ülkeden kaçmaya çalışan devlet başkanını havaalanı çalışanları durdurdu

Sri Lanka'da istifa eden devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçma çabası havaalanı çalışanları tarafından engellendi

Sri Lanka'da ülkeden kaçmaya çalışan devlet başkanını havaalanı çalışanları durdurdu

Derinleşen ekonomik krizle birlikte iflasa sürüklenen ve halk ayaklanmasıyla karşı karşıya kalan Sri Lanka'da devrik devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçamadığı ortaya çıktı.

The Guardian'da yer alan habere göre, çarşamba günü gösteriler nedeniyle resmen istifasını sunan Rajapaksa, pazartesi gecesi hava yoluyla Dubai'ye kaçmaya çalıştı.

İddiaya Rajapaksa'nın ülkeden ayrılmasını engelleyen ise havaalanı çalışanları oldu. Havaalanındaki göç yetkilileri, devlet başkanının pasaportunu damgalatmak için VIP salonuna girmesine izin vermedi.

VIP salonuna giremeyen Rajapaksa'nın havaalanında halk tarafından lince uğrama korkusu nedeniyle normal kuyruğa girmeyi de reddettiği belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan dört uçuşu da kaçıran Rajapaksa ve eşinin daha sonra en yakındaki askeri üsse döndüğü ifade edildi.

AFP'ye konuşan kaynaklar Rajapaska'nın donanmaya ait bir botla ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü söyledi.

Rajapaksa'nın dokunulmazlığını kaybetmemek için henüz resmen istifa etmeden ülkeyi terk etmek istediği ancak başaramadığı bleirtildi. Rajapaksa, yolsuzluk, ekonomik yanlış yönetim gibi suçların yanı sıra, Tamil azınlığa yönelik yargısız infaz ve gözaltında kayıp gibi savaş suçlarından da yargılanabileceği belirtiliyor.

KARDEŞİ DE ÜLKEYİ TERK EDEMEDİ

Sri Lanka'daki olayların ardından ülkeyi terk edemeyen tek kişi devlet başkanı olmadı. Rajapaska'nın Maliye Bakanı olarak görev yapan küçük kardeşi Basil Rajapaska'nın da havaalanına gittiği ancak Dubai aktarmalı ABD'ye giden uçağa binmesinin engellendiği belirtildi.

Çifte vatandaşlığı olan Basil Rajapaska'nın havaalanında tansiyonun artmasıyla birlikte geri adım attığı ve uçağa binmekten vazgeçtiği ifade edildi.

Yüksek Mahkeme'nin Rajapaska rejiminin üst düzey isimlerinin ülkeden çıkmasını engellemeye yönelik bir tasarı üzerinde çalıştığı Sri Lanka'da parlamentonun 20 Temmuz'da toplanarak yeni devlet başkanını seçmesi bekleniyor.

Etiketler
Sri Lanka