Fransa'da solun geri dönüşü: Yeni kurulan sol ittifak parlamento seçimlerinde Macron'u yakaladı

Fransa'da parlamento seçimleri için oluşturulan Melenchon liderliğindeki sol ittifak, Macron'un koalisyonuyla neredeyse aynı oyu aldı. Fransa parlamentosundaki nihai görüntü ise gelecek hafta yapılacak ikinci tur seçimlerinde sonra belli olacak

Fransa'da solun geri dönüşü: Yeni kurulan sol ittifak parlamento seçimlerinde Macron'u yakaladı

GERÇEK GÜNDEM - Fransa'da milyonlarca seçmen milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.

İki turlu olarak düzenlenecek seçimlerin ilk turuna, radikal solcu lider Melenchon'un liderlik ettiği sol ittifak damga vurdu.

Le Monde'un aktardığı verilere göre, sol ittifak (NUPES) oyların yüzde 26,10'unu alırken, Macron'un koalisyonu Ensemble yüzde 25,81 oranında oy aldı.

Marine Le Pen'in aşırı sağ partisi ise oyların yüzde 18'ini almayı başardı.

SOL İTTİFAK FRANSA SİYASETİNİ DEĞİŞTİRDİ

Henüz 7 hafta önce cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına giden Fransa halkı, ikinci turda sermaye yanlısı politikalar izleyen Macron ile aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Marine Le Pen arasında tercih yapmak zorunda kalmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü sırada kalan Melenchon liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi ise milletvekili seçimleri için dört büyük sol partiyi bir araya getirmeyi başardı.

Sol partilerin birçok seçim bölgesinde birleşerek tek bir aday göstermesi aşırı sağı da ikinci tur için geriye atmış oldu.

ASIL SONUCU İKİNCİ TUR BELİRLEYECEK

İlk turun sonunda Macron'un koalisyonu ve sol ittifakın baş başa gitmesi mecliste çoğunluğun kimin olacağı sorusunun yanıtını da ikinci tur sonrasına bıraktı.

Ipsos/Sopra Steria'nın projeksiyonlarına göre Macron'un koalisyonu 255 ile 295 arasında vekil çıkaracak, sol ittifak NUPES'in ise 150 ile 190 arasında vekil çıkarması bekleniyor.

Partilerin çoğunluğu elde etmesi için 289 vekil çıkarması gerekiyor.

Sol ittifakın amacı ise Fransa'da 'kohabitasyon' dönemini başlatmaktı. Ensemble ittifakının mecliste salt çoğunluğu sağlayamaması ve muhalefetin çoğunluğa sahip olması durumunda, Cumhurbaşkanı Macron'un muhalefetin temsilcisini başbakan olarak atamaya karar vermesi halinde "kohabitasyon" olarak anılan "birlikte yaşama" dönemi başlatılmış olacak.

Ancak projeksiyonlara göre bu senaryo şu anda pek olası değil. Öte yandan sol ittifakın güçlü bir ana muhalefet grubu kurarak Macron'un geçireceği yeni yasaları tek taraflı olarak zorlaştırma imkanı olacak.

15 BAKAN İKİNCİ TURDA YARIŞACAK

İçişleri Bakanlığı kesinleşmemiş verilerine göre, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne'un yanı sıra kabinede milletvekili adayı olan 14 bakan genel seçimin ikinci turuna kaldı.

Bakanlar çoğunlukla ikinci turda, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un liderlik ettiği sol ittifakla yarışacak.

Milletvekili seçilemeyen başbakan da dahil bakanların kabineden istifa edecekleri daha öncesinde belirtilmişti.

Genel seçimin ilk turuna ilişkin açıklama yapan Başbakan Elisabeth Borne, seçmenlerin yarısından fazlasının sandığa gitmediğine değindi.

"Ulusal Mecliste çoğunluğu elde edebilecek tek siyasi gücüz." diyen Borne, mecliste sadece güçlü ve net bir çoğunlukla, Fransızların acilliyetlerine cevap verebileceklerini kaydetti.

LE PEN İKİNCİ TURDA, ZEMMOUR SEÇİLEMEDİ

İlk turda aşırı sağcı lider Marine Le Pen, milletvekili koltuğu için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. seçim bölgesinde yüksek oy oranı alarak ikinci tura kalmaya hak kazandı. Bir diğer aşırı sağcı milletvekili adayı Eric Zemmour ise seçimin ilk turunda elendi.

Öte yandan Macron'un ilk cumhurbaşkanlığı döneminde görev almış olan Eski Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer seçimin ilk turunda elenen milletvekili adaylarından oldu.

Seçimde 6 bin 293 adayın milletvekili olmak için yarıştığı ilk turda, bir adayın salt çoğunluğu sağlayamadığı sandalyeler için ikinci tur yapılacak.

Seçimlerin 19 Haziran'da düzenlenecek ikinci turuna, yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

Seçimlerin sonucunda çoğunluk olan 289 milletvekili ve fazlasını alan parti (veya ittifak), hükümeti kurabilecek.

Etiketler
Fransa Koalisyon Macron Seçim