Çipras hem Erdoğan'a hem muhalefete seslendi: Gerilimi tırmandırmak kimseye fayda sağlamıyor

Yunanistan'ın eski başbakanı ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve muhalefete seslendi, 'barış' çağrısı yaptı.

Çipras hem Erdoğan'a hem muhalefete seslendi: Gerilimi tırmandırmak kimseye fayda sağlamıyor

GERÇEK GÜNDEM - Yunanistan'ın eski başbakanı ve ana muhalefet partisi SYRIZA'nın başkanı Aleksis Çipras Bodrum'un karşısında bulunan Simi adasından Erdoğan'a seslendi.

Çipras gerginliğin tırmanmasının kimseye fayda sağlamadığını söyledi.

Çipras, "‘Buradan, Ege’nin karşı yakasına bir mesaj göndermek istiyorum. Her şeyden önce, komşularımızın siyasi liderliğine. Gerginlik retoriğinin tırmanması ve uluslararası anlaşmaların sorgulanması yararsızdır ve işi çıkmaza sürüklemektedir. Her halükarda Yunan halkı ve Yunanistan, egemenliğini ve egemenlik haklarını savunacaktır. Ve bunda tüm Yunanistan halkı birleşecektir" dedi.

"Zorlukların tırmanması için hiçbir neden yok, özellikle de bu zorluklar Ege'nin her iki tarafının da istikrar ve barışa ihtiyaç duyduğu bir zamanda geldiğinde” diyen Çipras, ekonomik krizin her iki tarafı da etkilediğini hatırlattı.

Türkiye'deki muahlefete de seslenen Çipras şöyle devam etti:

"İkinci olarak, komşularımızın demokratik siyasi güçlerine seslenmek istiyorum. Her zaman diyaloğu ve barışı destekleyen güçlere. Kendilerine bu çabalarını sürdürmeleri gerektiğini söylemek istiyorum.

Gerginliğin tırmanması kimseye fayda sağlamaz. İki halkın ayıraşacağı hiçbir şey yoktur ve Ege’deki tek ve önemli farkımız olan kıta sahanlığı ve MEB ile ilgili herhangi bir anlaşmazlık, kendi içinde uluslararası hukuk temelinde, Lahey Mahkemesi’nde çözülmelidir. Bu yüzden onları bu gerilim ortamında direnmeye, birlikte direnmeye davet ediyorum. Ve ihlallerin tırmanması ve uluslararası hukukun sorgulanması karşısında, çeşitli dostluk, barış ve istikrar eylemlerinin gerçekleşmesini sağlamaya çağırıyorum."

Çipras, "milliyetçiliğin her ülkede sadece barışı değil, sosyal uyumu ve demokrasiyi de tehlikeye attığını" vurguladı ve şöyle devam etti:

"Bu yüzden bugün burada Simi’den bu mesajı göndermek istiyorum. Bir kararlılık mesajı, aynı zamanda iki halk arasında barış ve işbirliği ihtiyacının bir mesajı."

Etiketler
Ağrı Muhalefet Yunanistan Aleksis Çipras