Sınır ötesi operasyonun hedefi açıklandı: Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyon ne anlama geliyor?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ''30 kilometrelik güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz'' dedi.

Sınır ötesi operasyonun hedefi açıklandı: Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyon ne anlama geliyor?

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuştu.

Sınır ötesi operasyona ilişkin konuşan Erdoğan, ''PKK ve uzantısı kuruşları temsilcilerini üst düzeyde ağırlayanların bizim terörle mücadelemize saygı duydukları sözleri inandırıcı değildir. Bizle görüşmeye geldiklerinde akşam devlet televizyonunda Salih Müslim'le görüşme yapıyor. Bizi değil, kendilerini kandırıyorlar. 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz'' dedi.

Sınır ötesi operasyonun hedefi açıklandı: Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyon ne anlama geliyor? - Resim : 1

TEL RIFAT VE MÜNBİÇ'E OPERASYON NE ANLAMA GELİYOR?

Erdoğan'ın sınır ötesi operasyonun hedefi olarak açıkladığı Tel Rıfat ve Münbiç esasında uzun yıllardır Ankara'nın gündeminde olan iki bölge olarak öne çıkıyor.

2018'deki Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in ardından ilerlenecek hedeflerden biri olarak gösterilen Tel Rıfat'a yönelik olası operasyona Rusya'dan yeşil ışık gelmemiş, Moskova yönetimi bölgede hava sahasını kapatarak TSK'nın Tel Rıfat'a ilerlemesini engellemişti.

2019'daki Barış Pınarı Harekatı'nın ardından ise Rusya ile varılan Soçi Mutabakatı'yla birlikte Münbiç ve Tel Rıfat'taki tüm YPG unsurlarının bölgeden çıkması karara bağlanmış ve Ankara bunun karşılığında Suriye ordusu ve Rus askeri polisinin bölgeye girişine onay vermişti.

Kilis'e 21, Afrin'e 22, Halep'e 27 kilometre uzaklıkta bulunan Tel Rıfat, savaşın farklı cephelerine koridor olması nedeniyle stratejik bir önem taşıyor.

TSK'nın ve Türkiye'nin desteklediği ÖSO gruplarının Tel Rıfat'ta kontrolü ele geçirmesinin Halep'i yeniden saldırıya açık bir konuma sokabileceği belirtilirken, Rusya'nın bu konudaki yaklaşımı merak ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 8 Mayıs'ta Ankara'ya düzenleyeceği ziyarette masaya gelmesi beklenen konulardan biri de Suriye'nin kuzeyindeki bu hareketlilik olacak.

Tel Rıfat ve Münbiç'e yönelik harekatın başarılı olması aynı zamanda Türkiye'nin Fırat'ın batısındaki alanların tamamını kontrol altına alması anlamına geliyor.

Etiketler
Münbiç Operasyon Recep Tayyip Erdoğan