Macaristan'da Ukrayna işgali sebebiyle olağanüstü hal ilan edildi

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Ukrayna işgali ve 'yaklaşan küresel ekonomik kriz' sebebiyle ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Macaristan'da Ukrayna işgali sebebiyle olağanüstü hal ilan edildi

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Ukrayna işgalinin Macaristan'a yönelik tehdit içerdiğini, hızlı kararlar alabilmek amacıyla gece yarısından itibaren "olağanüstü hal" ilan edildiğini açıkladı. Orbán, Facebook hesabından videolu yaptığı açıklamada, komşu "Ukrayna'da devam eden savaşın" ne zaman biteceğinin öngörülemediğini, dünyanın ekonomik krizin eşiğinde olduğunu ve bugün yemin ederek göreve başlayan hükümetinin bu konuda adım attığını söyledi.

İşgal nedeniyle hükümetin Macaristan'ı korumak için hızlı hareket ederek ani kararlar alması gerektiğini öne süren Orbán, bu yüzden anayasaya uygun olarak bu gece yarısından itibaren olağanüstü hal ilan edildiğini kaydetti. İşgalin, Macaristan'ın fiziki güvenliği ve ekonomisi için tehdit oluşturduğunu aktaran Orbán, ülkesinin bu durumun dışında kalması gerektiğini belirtti.

Orbán, olağanüstü hal kapsamında alınan ilk kararları yarın açıklayacağını da sözlerine ekledi. Yeni olağanüstü hal, Orbán hükümetine kararları kararnameyle onaylama yetkisi veriyor.

Yeniden seçilen Orbán hükümeti, yıllık yüzde 9.5'lik enflasyonla ve yılın ilk çeyreğinde artan bütçe açığının sonuçlarıyla uğraşmak zorunda.

Macaristan'da hükümet daha önce de düzensiz göç ve Covid-19 ile mücadele kapsamında olağanüstü hal ilan etmişti.

Etiketler
Ukrayna Macaristan Ekonomik kriz