New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti

39. Türk Günü geçit töreni ve kutlaması, birçok açıdan imkansızlıkların ve karmaşanın ortasında, ilkleri de yaşatarak gerçekleştirildi.

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti

GERÇEK GÜNDEM - New York 39. Türk günü geçit törenini ve kutlaması, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Gazeteci Ali Sarıkaya, törende öncesi ve sonrasında yaşananları aktardı:

İLKLER YAŞANDI

“Pandemi dönemi nedeniyle 2 yıldır ara verilen her türlü etkinlikler, yavaş yavaş geri dönüyor, New York eski kalabalığını, her geçen gün daha çok yakalıyor.

Haftalardır ısınamayan hava, hatta dün oldukça rüzgarlı ve soğuk bir hava varken, bugün inanılmaz sıcak bir havada gerçekleştirilen 39. Türk Günü geçit töreni ve kutlaması, birçok açıdan imkansızlıkların ve karmaşanın ortasında, ilkleri de yaşatarak gerçekleştirildi!

New York’ta bu tür geçit törenleri aslında olağan bir durum. Aslında derken Belediye'nin sınırlı sayıda geçit töreni izni verdiği benim bildiğim 19 ülkelerden biriyiz! Türkiye dışında Çin, Yunanistan, İrlanda, İsrail, Norveç, Filipin, Kore, Polonya, Almanya, İran dahil yaklaşık 19 ülke bu tür sokak geçit törenini yapabiliyor.

BAŞKONSOLOSUN ÇABALARI

New York 39. Türk günü geçit töreninin tamamını bu sefer Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı üstlendi. Daha önce bu şekilde bir geçit töreni ve kutlama yapılmamıştı. Bunun en büyük sebebi New York’ta kurulu, Türk Dernekleri Federasyonunda oluşan büyük kavgalar ve fikir ayrılıkları, dernekler arası anlaşmazlıklar. Hep söylerim Türkiye'deki en ufak iyi veya kötü bir dalga, Amerika'da yaşayan Türkleri, resmen tsunami gibi vuruyor! Özellikle bu Türk Günü geçit töreni ve kutlamasını, New York ve çevresinde bulunan dernek, vakıf ve benzeri kuruluşların bir araya gelerek gerçekleştirmesi gereken bir özel gün! Bu sefer yapamadılar.

Aslında hiç yapılamayacak olan bu geçit töreni ve kutlamasını, New York başkonsolosu Reyhan Özgür’ün idealist bir anlayışla çalışması ve gerekli makamları bu amaçla bir araya getirmesi ile gerçekleştirilebildi. Bu tür geçit törenlerine verilen izinler iki veya üç defa üst üste yapılmazsa iptal edilebiliyor. Birçok ülke, böyle bir güne sahip olabilmek için sıra beklediği biliniyor.

ATATÜRK AFİŞLERİ

New York 39. Türk günü geçit törenini Manhattan'ın, Madison Caddesi ile 57. Sokak köşesinden başladı. Türk evi binasının bir sonraki sokağında, yani 47. Sokak, 1. ve 2. Caddeler arasındaki parkta, hazırlanan kutlama alanında son buldu.

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 1

Yoğunlukla Atatürk posteri ve Atatürk vurgusu yapılmış poster, pankart, afiş taşınması, her sene olduğu gibi bu sene de en önde ve en dikkat çekendi.

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 2

Başkonsolos Reyhan Bey’in verdiği bilgiye göre, yaklaşık 5 bin kişi, geçit törenine katılmış. Mehteran bandosu, Manhattan sokaklarında oldukça renkli sahnelerin oluşmasını sağladı. Her seferinde olduğu gibi spor takımları coşkusu yine en fazla katılımı sağlayandı. Seneler sonra şampiyonluk kutlayan Trabzonspor USA ile birlikte Beşiktaş USA, Galatasaray USA, yoğun katılımla geçitlerini yaptılar.

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 3

Geçit töreni sokakta devam ederken, New York belediye başkanı Eric Adams, tören protokolünün dahi olmadığı kutlama alanında, kısa bir konuşma yapmış ve gitmiş. Bir pankartla Türklerin yanında olduğunu vurgulayan afişlerle, geçit töreninde yerini alması büyük bir ayrıcalık. Törene Washington Türkiye büyükelçisi ile Birleşmiş Milletler Türkiye daimî büyükelçisi ile birlikte Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan büyükelçileri ve diğer devlet protokolü katıldı.

Kutlama alanında kurulan sahnede, birçok sanatçı yer alırken, mehteran bandosu İstiklal Marşını çaldı ve gösteri yaptı. Halk dansları topluluğu, protokol önünde gösterilerinden sonra sahne alan Gizem Ruselli ve hemen arkasından Hande Yener, Türkçe şarkılarla kutlamaya gelenlere özlem giderdiler.”

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 4

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 5

New York'ta 39. Türk günü geçit töreni gerçekleşti - Resim : 6

Etiketler
New York