Fransa seçimlerinde kritik gece: İki adayın buluşacağı canlı yayın öncesi Macron'a peş peşe uyarılar

Fransa'da pazar günü cumhurbaşkanlığı için yarışacak iki aday olan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, bu akşam canlı yayında karşı karşıya gelecek

Fransa seçimlerinde kritik gece: İki adayın buluşacağı canlı yayın öncesi Macron'a peş peşe uyarılar

GERÇEK GÜNDEM - Fransa'da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, bu akşam canlı yayında karşı karşıya gelecek.

1974'ten bu yana Fransa seçimlerinde bir gelenek haline gelen iki adayın karşı karşıya geldiği canlı yayının kararsız seçmen üzerinde etkili olması bekleniyor.

İki buçuk saat sürmesi beklenen canlı yayın öncesinde aşırı sağcı aday Marine Le Pen anketlerde geride gözüküyor ancak Le Pen 2017'deki canlı yayın tartışmasında yaptığı hataları tekrarlamamakta kararlı.

Geçtiğimiz ay yaptığı bir konuşmada 2017'deki münazara sırasında bazı hatalar yaptığını kabul eden Le Pen, "Münazara bedelini ağır olarak ödediğim bir başarısızlıktı" diyerek aynı hataları ikinci kez tekrarlamayacağını söylemişti.

Le Pen'in yakın danışmanlarından biri olan Philippe Oliver ise Le Pen'in 5 yıldır bu tartışmaya hazırlandığını söyledi.

Siyasi analistler Macron için ise asıl tehlikenin 'kibirli' ve 'fazla profesyonel' görünmek olduğunu söylüyor.

MACRON'A 'BU İŞ HENÜZ BİTMEDİ' UYARISI

Seçimin kaderini etkileyecek canlı yayın yaklaşırken mevcut cumhurbaşkanı Macron'un anketlerde belirgin bir üstünlüğü bulunuyor.

Son yapılan anketlere göre Macron ile Le Pen arasındaki 8-9 puanlık farkın 12 puana kadar çıktığı öne sürülüyor ancak Macron'u destekleyen birçok siyasetçi için seçim zaferi halen 'kesin değil'.

Fransız Radyosu'na konuşan Başbakan Jean Castex, "Oyun henüz bitmedi ve kesinlikle bu seçimin sonucunun belli olduğunu düşünemeyiz. Fransızları, Macron'un programının Fransa ve onlar için en iyisi olduğu konusunda ikna etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Le Havre Belediye Başkanı ve son anketlere göre ülkenin en popüler siyasetçisi olan Edouard Philippe de düşük katılım gibi bazı faktörlerin seçimin sonucunu etkileyebileceğini söyleyerek hiçbir şeyin garanti olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Benzer şekilde seçim sürecinin halen tamamlanmadığını söyleyen Macron da 2016'daki Brexit referandumu ve ABD seçimlerini örnek vererek düşük katılım tehlikesine dikkat çekmişti.

Macron, "Brexit referandumundan veya Trump'ın seçildiği ABD seçimlerinden saatler önce insanların 'Oy vermiyorum. Ne önemi var?' dediklerini düşünün. Sizlere ertesi gün hepsinin pişman olduğunu söyleyebilirim. Düşünülemez olandan veya sizi dehşete düşürecek olandan kaçınmak için, kendi seçiminizi yapın" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Macron Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçim Emmanuel Macron