Kiev-Berlin hattında ipler gerildi: Almanya Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyaretine onay çıkmadı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de istenmediği için ziyarette bulunamadığını söyledi.

Kiev-Berlin hattında ipler gerildi: Almanya Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyaretine onay çıkmadı

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Varşova'da yaptığı açıklamada, Polonya Cumhurbaşkanı Andrej Duda'nın Ukrayna ile ortak Avrupa dayanışmasının güçlü bir işaretini vermek için Baltık ülkelerinin devlet başkanlarıyla birlikte Kiev'e gitmeyi teklif ettiğini belirtti.

AA'nın aktardığına göre Steinmeier, Ukrayna ile dayanışma göstermek amacıyla Kiev'e gitmek istediğini belirterek, "Bunun için hazırdım. Ama açıkçası, kabul etmeliyim ki, bu Kiev de istemedi." dedi.

Alman Bild gazetesi de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in Kiev'i ziyaret talebine ret cevabını verdiğini yazdı.

Haberde ayrıca Ukraynalı bir diplomatın konuya ilişkin, "Hepimiz Steinmeier'in Rusya ile yakın bağlarını biliyoruz. Şu anda Kiev'de hoş karşılanmıyor. Bunun değişip değişmeyeceğini göreceğiz." ifadelerine yer verildi.

UKRAYNA BAZI ALMAN HÜKÜMET ÜYELERİNİ SERT ŞEKİLDE ELEŞTİRİYOR

DW Türkçe'de yer alan habere göre Ukrayna yönetimi, özelinde de Almanya'daki Büyükelçisi Andriy Melnik, Almanya'nın son yıllarda izlediği Rusya politikasını ve önceki hükümetlerde yer alıp Moskova ile geçmişte yakın ilişkiler içinde olan veya diyalogda ısrar eden politikacıları sert biçimde eleştiriyor. Elçi, geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Steinmeier’in davetiyle düzenlenen, Rus ve Ukraynalı müzisyenlerin yer aldığı bir dayanışma konserine gitmeyi reddetmiş ve Steinemeier’i hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Tartışmaların yoğunlaşması üzerine Steinmeier de geçmişte izlediği Rusya ile diyalogda ısrar etme politikasından dolayı hata yaptığını söyleyerek özür dilemiş, Putin’i de sert biçimde eleştirmişti.

Steinmeier, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iktidarda olduğu sürece Rusya ile işbirliğinin geçmiş yıllardaki seviyede olamayacağını söylemiş, Putin'i "sığınağına gizlenmiş bir savaş kışkırtıcısı" olarak nitelendirmişti. Rusya ile ilişkilerde, Moskova'yı Avrupa güvenlik yapısının içine alma girişimi dahil, pek çok açıdan başarısız olduklarını da teslim eden Almanya Cumhurbaşkanı, "Putin'in 2022 yılında, emperyal hayalleri ve emperyal çılgınlığı uğruna ülkesinin siyasi, ekonomik ve ahlaki anlamda çöküşünü göze alabileceğini biz ve ben düşünmedik. Bu yanlış tahminimiz de acı gerçeğin bir parçası" ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Almanya Berlin Ukrayna Kiev