Ankara'dan gelen 'en sert tepki': Kalın, Buça'daki katliam için 'olası savaş suçu' dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Financial Times'a yaptığı açıklamada Buça'daki sivil katliamı için 'olası savaş suçu' ifadesini kullandı.

Ankara'dan gelen 'en sert tepki': Kalın, Buça'daki katliam için 'olası savaş suçu' dedi

GERÇEK GÜNDEM - Ukrayna'da yaklaşık bir buçuk aydır devam eden savaşın gündemi Buça'dan gelen insanlık dışı görüntülerle şekillenirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Financial Times'a bir mülakat verdi.

Kalın, Buça'daki sivil katliamıyla ilgili olarak, "Hepimiz insan hakkı ihlallerinin ve olası savaş suçlarının fotoğraflarını görünce öfkelendik" ifadelerini kullanırken, bu suçların müzakerelerin devam etmesini riske attığını belirtti.

Financial Times, Kalın'ın bu sözlerinin Ankara'dan Buça'daki katliama ilişkin şu ana kadar gelen en güçlü kınama olduğuna dikkat çekti.

Kalın, "Ukraynalılar yıkıldı, biz de… Yaşananlar korkunç, tamamen kabul edilemez, insanlık dışı ve bunu yapanlar yargı karşısına çıkarılmalı" dedi.

İlk ayağı İstanbul'da yapılan barış müzakereleriyle ilgili konuşan Kalın, "Diplomasiye bir şans vermek zorundayız ve Rus tarafıyla konuşmaya devam etmek önemli. Kişisel olarak önümüzdeki hafta önemli bir gelişme olmasını beklemiyorum ancak bir iki hafta içerisinde yeniden hareketlenme görebiliriz" dedi.

EKONOMİK YAPTIRIMLAR RUSYA'YI ETKİLİYOR

Rusya'nın Batı ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımlardan etkilendiğini belirten Kalın, "Ukrayna'da çok fazla kayıp verdiler. Ancak muhtemelen ekonomik kayıplar toplam ekonomik durumu ve politik düşünceleri etkilemeye başladı" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın yaptırımların hafifletilmesini istediğini belirten Kalın, "Rusların bakış açısına göre, bu çeşitli tavizler vermek için tek yol" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLACAK MI?

Ukrayna'nın Türkiye'den garantör ülke olması talebi hakkında konuşan Kalın şu ifadeleri kullandı:

"Prensipte biz buna sıcak bakıyoruz çünkü Ukrayna’yı desteklemek ve bu savaşı bitirmek istiyoruz. Ukraynalılarla, Ruslarla görüştük. ABD’liler ve Fransızlarla da görüştük, imzamızı atmadan önce çözüme kavuşturulması gereken çok fazla askeri detay var"

Etiketler
İbrahim Kalın Ankara Cumhurbaşkanlığı