Japon bakan, Polonya'dan Ukraynalı mültecilerle döndü: Ek acil insani yardım yapılacak

Japonya hükümeti, Ukrayna ve ülkeden kaçan savaş mağdurlarını kabul eden komşu ülkelere 100 milyon dolarlık ek acil insani yardım sağlama kararı aldı. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ise Polonya ziyaretinden 20 mülteci ile geri döndü.

Japon bakan, Polonya'dan Ukraynalı mültecilerle döndü: Ek acil insani yardım yapılacak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken insani dramda Japonya'nın Ukrayna'ya desteği giderek artıyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa'nın, Ukrayna'ya destek için çıktığı Polonya gezisi sona erdi.

Yoşimasa, Başbakan Kişida Fumio'nun talimatıyla çıktığı geziden ülkesine döndü.

20 MÜLTECİ İLE GERİ DÖNDÜ

Hayaşi dönüşte, "Japonya'ya gelmeyi planlayan ancak bu imkanı bulamayan" Ukraynalı 20 mülteciyi, Varşova'dan hükümete ait destek uçağıyla ülkesine taşıdı.

Hayaşi'nin ziyaretine eşlik eden Adalet Bakan Yardımcısı Tsuşima Jun, Japon hükümetinin, 20 mülteciye 6 ay boyunca konaklama, istihdam ve lisan eğitimi sağlayacağını kaydetti.

Kyodo ajansı "istisnai naklin", Rusya'nın açtığı savaş sonrası Ukraynalılar için uçak biletlerinin fiyatının aniden yükselmesinden kaynaklandığını aktardı.

"OLABİLDİĞİNCE FAZLA UKRAYNALIYI KABUL EDEBİLİRİZ"

Bakan Hayaşi, 5 gün süren Polonya ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Başbakan Mateusz Morawiecki ile bir araya gelmişti.

Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile görüşmesinde Hayaşi, ülkesinin "insani bakış açısıyla olabildiğince fazla Ukraynalıyı kabul etmeyi" planladıklarını söylemişti.

Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat'tan bu yana Japonya'nın, 404 mülteciye kapılarını açtığı biliniyor.

100 MİLYON DOLARLIK EK ACİL İNSANİ YARDIM

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken, Japonya’dan Ukrayna'ya yardım yardım eli uzatıldı. Japonya hükümeti, Ukrayna ve ülkeden kaçan savaş mağdurlarını kabul eden komşu ülkelere 100 milyon dolarlık ek acil insani yardım sağlama kararı aldığını duyurdu.

Japonya'dan gidecek yardım tıp ve ilk yardım, geçici barınakların inşası, günlük ihtiyaçlar ve yiyecekler dışında Ukrayna'nın tarım üretiminin canlandırılması ve Rus saldırısından kalan kalıntıların ve patlamamış mayınların temizlenmesine harcanacak.

JAPONYA'NIN UKRAYNA'YA DESTEĞİ ARTIYOR

Japonya hükümeti ilk olarak 11 Mart'ta, Rusya'nın savaş başlattığı Ukrayna'daki krize destek olmak amacıyla 100 milyon dolar değerinde acil insani yardım sağlama kararı almıştı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 24 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen G7 zirvesinde ise 100 milyon dolarlık ek destek vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Japonya, daha önce aralarında kurşun geçirmez yelek ve kaskların da bulunduğu savunma ve yardım malzemelerini Öz Savunma Kuvvetleri'ne (SDF) ait bir kargo uçağıyla Ukrayna'ya göndermiş, ayrıca Ukrayna'dan kaçan savaş mağdurlarına kapılarını açmıştı.

Etiketler
Polonya Ukrayna Japonya