İsrail'de Hamas operasyonu: 'Türkiye'de silahlı eğitim alan 3 kişi, Kudüs'te saldırı planlıyordu' iddiası

İsrail polisi geçen ay İsrail'e giriş yaparken gözaltına alınan üç kişinin, Türkiye'de silahlı eğitim aldığı ve Hamas yetkililerinden Ramazan ayında Kudüs'te saldırı düzenlemek için talimat aldığını öne sürdü

İsrail'de Hamas operasyonu: 'Türkiye'de silahlı eğitim alan 3 kişi, Kudüs'te saldırı planlıyordu' iddiası

GERÇEK GÜNDEM - İsrail polisi, geçtiğimiz ay üç kişinin ülkeye giriş yaparken Kudüs'te terör eylemi yapacakları şüphesiyle gözaltına alındığını duyurdu.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, gözaltına alınan kişiler İsrail'e gelmeden önce Türkiye'de silah eğitimleri aldı ve Hamas yetkilileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Hamas bağlantılı oldukları ileri sürülen kişilerin, Ramazan'da Kudüs'ün çeşitli bölgelerinde saldırılar düzenleme hazırlığında olduğu iddia edildi.

Şüpheli konumundaki dördüncü kişinin ise Kudüs'teki evinde gözaltına alındığı ve 155 bin dolar nakit para ele geçirildiği ifade edildi.

TÜRKİYE'DEN HAMAS'A PARA TRANSFERİ

Operasyon kapsamında Lajnat Zakat al-Quds isimli yardım vakfının hesaplarının dondurulduğu, bu vakıf yoluyla Türkiye'den Hamas'a para transferi yapıldığı iddia edildi.

İddianamede yer alan detaylara göre, gözaltına alınan şüphelilerden biri olan Khaled Sabah, 2019 yılında Türkiye'deki üst düzey Hamas yetkilileri tarafından örgütün Kudüs'teki mali işler sorumlusu olarak atandı. Sabah, aradan geçen süreçte Türkiye'den Kudüs'e para aktarılması işlemlerine yardımcı oldu.

Kudüs'e gönderilen para, yardım vakfı aracılığıyla, Hamas üyelerine ve ailelerine dağıtıldı. Savcılık, vakfın kaynaklarının önemli bölümünü İsrail polisiyle girdiği çatışmalarda hayatını kaybeden Hamas üyelerinin ailelerine aktardığını öne sürdü.

İddianameye göre, 2007-2020 yılları arasında Lajnat Zakat al-Quds vakfı yaklaşık 8,6 milyon dolar gelir elde etti.

ERDOĞAN-HERZOG GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ TÜRKİYE'DE HAZIRLIK

Bu yılın Ocak ayında ise Sabah'ın Türkiye'ye seyahat ederek burada Hamas yetkilileriyle görüştüğü ve bu görüşmede Ramazan ayında yapılması planlanan saldırıların konuşulduğu iddia edildi.

Sabah ve gözaltına alınan iki oğlu Musab ve Munib Sabah'ın Türkiye'de silahlı eğitim alarak saldırıya hazırlandıkları öne sürüldü.

İsrail basınında yer alan haberlerde, saldırı planlayan Hamaslıların Türkiye'de toplantı yaptığı tarihlerde, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ise Erdoğan ile görüşmek için Türkiye'ye gitme planları yaptığına dikkat çekildi.

Erdoğan-Herzog görüşmesi geçtiğimiz hafta Ankara'da gerçekleşmişti. İddiaya göre görüşmede Ankara'nın Hamas ile ilişkileri konusu da gündeme geldi.

Erdoğan-Herzog görüşmesinin ardından gelecek ay Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da İsrail'e bir ziyaret düzenlemesi bekleniyor.

Etiketler
İsrail Ordu Gözaltı Kudüs