CANLI - Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 19. gün: Müzakereye yarın devam edilecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatının 19. gününde taraflar bir kez daha müzakere masasına oturuyor. Kiev çevresinde çatışmalar, Mariupol'de ise kuşatma devam ediyor.

CANLI - Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 19. gün: Müzakereye yarın devam edilecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatı dördüncü haftasına doğru ilerlerken, bugün tarafların bir kez daha müzakere masasına oturması bekleniyor.

Çevrimiçi olarak yapılacak görüşmenin TSİ 11.30'da başlaması bekleniyor.

Geçtiğimiz haftanın son günlerinde Rusya ve Ukraynalı yetkililer, müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirterek olumlu mesajlar vermişlerdi.

İşte dakika dakika yaşanan tüm gelişmeler...

23.45 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrina Vereşuk, oluşturulan tahliye koridorlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün 14 Mart’ta oluşturulan 10 tahliye koridorundan sadece 7’si tamamlandı” dedi.
Söz konusu tahliyeler ile yaklaşık 4 bin kişinin güvenli bölgelere sevk edildiğini aktaran Vereşuk, “Kiev bölgesinde 2 bin 28, Gostomel’den 400, Vorzel’den 620, Dmitrivka’dan 100, Peremohka’dan 800, Lugansk bölgesinden bin 780, Kuzey Donetsk’ten 600, Papana’dan 210, Şehirske’den 76 ve Rubejna’dan 480 kişi tahliye edildi” dedi.

23.35 - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebi gelmediğini açıkladı.

23.20 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol şehrindeki çatışmalara ve sivillerin tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mizintsev, Rus Silahlı Kuvvetlerinin ayrılıkçı güçler ile birlikte Ukrayna güçlerinin Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerine konuşlandırdığı tüm atış noktalarını tamamen imha ettiğini belirterek, "Şehrin ablukasını kaldırmaya yönelik başarılı operasyon bugün saat 15.00’den itibaren sivillerin çıkışı için insani koridorların açılması ve uzun süredir neo-Naziler tarafından rehin tutulan nüfusun toplu tahliyesinin başlatılmasını mümkün kıldı.” ifadelerini kullandı.

İnsani yardım konvoylarının ivedilikle hazırlandığı ve ilk konvoyun Mariupol'a ulaştığı bilgisini veren Mizintsev, "Muhtaç ve yaralı sivillerin tahliyesi için 4 konvoyluk 200 otobüsün 50’si Mariupol’e geldi. Kalanlar hareket halinde." dedi.

17.00 - Ukrayna müzakere heyetinin üyesi Mihail Podolyak, "Müzakerelere yarına kadar teknik ara verildi. Alt gruplarıyla ilave çalışma ve tanımlamaların netleştirilmesi için ara verdik. Görüşmeler sürecek" ifadeleriyle Rusya ve Ukrayna arasındaki ateşkes görüşmelerine ara verildiğini duyurdu.

16.10 - Rusya’nın bugün vurduğu Ukrayna'nın doğusunda yer alan Harkov’da çok katlı binalar bombalandı. Olay yerine gelen sağlık personelleri ve arama kurtarma ekiplerinin müdahalelerinin ardından enkaz altında kalan siviller çıkartıldı. İlk belirmelere göre 11 çocuk hayatını kaybetti, 40’tan fazla sivil ise yaralandı.

15.30 - Ukrayna lideri Zelenskiy, yeni bir açıklama yaparak Putin'e görüşme çağrısında bulundu:

"Ülkelerimizin temsilcileri her gün video konferans üzerinden görüşüyor. Heyetimizin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir görüşme ayarlamak gibi açık bir görevi var. Eminim bu, herkesin beklediği toplantı. Zor bir hikâye, zor bir yol olduğu açık ancak bir yola ihtiyacımız var."

14.40 - Kremlin'den yapılan açıklamada, ABD basınında yer alan Rusya'nın Çin'de askeri destek istediği haberleri yalanlandı.

12.50 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Ukrayna'da imha edilen silahlar konusunda bilgi paylaşan Konaşenkov, şunları kaydetti:

"Ukrayna'da toplam 3 bin 920 askeri altyapı tesisi imha edildi. 143 insansız hava aracı (İHA), 1267 tank ve çeşitli zırhlı araç, 124 çok namlulu roketatar, 457 obüs ve havan topu, 1028 özel askeri araç yok edildi."

MÜZAKERELER BAŞLADI

12.30 - Rusya ve Ukrayna arasında çevrim içi yapılan müzakereler başladı.

Zelenski’nin ekibinden Ihor Zhovka, BBC’ye yaptığı açıklamada gidişata dair olumlu sinyal verdi.

Moskova’nın pozisyonunun bir önceki müzakere görüşmesine göre daha yapıcı olduğunu düşünen Zhovka “Bize ultimatom, kırmızı çizgi vermek ya da Ukrayna’dan teslim olmasını istemek yerine yapıcı müzakerelere başlamış görünüyorlar” dedi.

12.00 - Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birlikleri tarafından gerçekleştirilen saldırıda top mermisinin başkent Kiev'deki 9 katlı apartmana isabet ettiğini ve 2 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

11.30 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, bugün açılacak insani koridorlar ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı olan Vereşuk, “Bugün yapılması planlanan 10 insani koridora ilişkin bilgi vermek istiyorum. Bogdanivka ve Yeni Bogdanivka köyünden Brovari şehrine, Peremoga köyünden Brovari şerine, Bobrik köyünden Brovariy şehrine, Gostomel şehrinden Belagorodka köyüne, Vorzel’den Belogorodka köyüne, Dmitrivka köyünden Belogorodka köyüne, Severo Donetsk şehrinden Slovyansk şehrine, Papasna şehrinden Slovyans şehrine, Şehirske köyünden Slovyansk şehrine tahliyeler düzenlenecek. Berdyansk şehrinden başlayarak Manguşk üzerinden Mariopol şehrine ulaştırmak istediğimiz gıda ve ilaçlardan oluşan insani yardım konvoyuna yapılan engelleri de kaldırmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Vereşuk, Rusya tarafından kaçırılan 2 Belediye Başkanı ile ilgili olarak ise “Melitopol şehri Belediye Başkanı İvan Federov halen esir durumda. Ayrıca Dniprorudniy şehrinin de kaçırılan Belediye Başkanı Yevgeny Matveev’in durumu da gizemini koruyor. Her yer Ukrayna olacak” dedi.

10.20 - Kiev'in kuzeyinde bulunan Antonov Havaalanı, Rus güçleri tarafından bombalandı.

Hostomel Havaalanı olarak da bilinen havaalanı, kargo taşımacılığı için Ukrayna'nın en önemli noktalarından biri ve kilit bir askeri üs.

10.15 - Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervi kullanamadıklarını söyledi.

Rusya'nın toplam 640 milyar dolar civarında rezerve sahip olduğuna işaret eden Siluanov, "Şimdi rezervlerin 300 milyar dolarını kullanamıyoruz. Rezervin bir kısmı da Çin'de ve Batı şimdi Çin'e bu rezerve erişimimizi kısıtlaması için baskı yapıyor." dedi.

09.50 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanması konularını ele aldıklarını ifade etti.

Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Truss ile telefon görüşmesinde, Ukrayna'da savaşı başlatan Rusya'ya daha çok yaptırımın uygulanmasını konuştuklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamak için sonraki adımları Liz Truss ile görüştük. Anlamsız saldırganlığını ve barbarca savaş suçlarını durdurana kadar Rusya'ya baskı artmalı."

09.30 - Ukrayna Enerji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 9 Mart'ta Rus ordusunun saldırısı sonucu elektriği kesilen Çernobil Nükleer Santrali'nde Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo tarafından yürütülen tamir çalışmalarının sona erdiği belirtildi.

Çernobil Nükleer Santrali'ne yeniden elektrik sağlandığı kaydedilen açıklamada, "Ukrayna'nın enerji sistemi, üst üste 18. gündür Rus işgalcilerin ateşi altında istikrarlı bir şekilde çalışıyor." ifadesi kullanıldı.

08.50- Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Telegram hesabından askeri kamuflajlı bir video paylaştı. Yerel basın ve AFP, görüntülerin Kiev'in eteklerinde çekildiğini belirtti.

08.00 - Ukrayna lideri Zelenskiy, ülkenin batı sınırında bir askeri üsse yapılan füze saldırısında 35 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bir kez daha NATO'ya seslendi.

Polonya sınırı yakınlarında bir saldırının ardından bölgede çatışma çıkmasıyla ilgili olarak Zelenski, "Hava sahasını kapatmazsanız siz ne olduğunu anlamadan roketler sizin topraklarınıza, NATO topraklarına düşmeye başlayacak" dedi.

Etiketler
Kiev Rusya Ukrayna