İşgalde 18. gün: Rusya, Ukrayna'nın batısını hedef almaya başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda on sekizinci güne girildi. Yetkililer, Rus güçlerinin saldırılarını Ukrayna'nın batısına da yönlendirmeye başladığını söylüyor.

İşgalde 18. gün: Rusya, Ukrayna'nın batısını hedef almaya başladı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları üçüncü haftaya girerken ülkede çatışmaların yanı sıra insani yardım koridorlarından tahliyeler ve diplomatik temaslar devam ediyor.

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin saldırılarını Ukrayna'nın batısına da yönlendirmeye başladığını söylüyor.

Gündemde yer alan bir diğer konu da, Rusya'nın Herson bölgesinde 'referandum düzenlemeyi planladığı' iddiası. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır."

Gelişmeler, Gerçek Gündem'in canlı takibinde:

22.40 - İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. İngiltere Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan, Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil tüm insanlığı test ettiğini söyledi. Liderler, Brent Reynaud ve sayısız masum Ukraynalının öldürülmesi ile Dniprorudne ve Melitopol Belediye Başkanlarının kaçırılmasını kınadı” ifadeleri kullanıldı.

22.30 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya saflarında gönüllü olarak savaşa katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına, "Eğer hayatta kalırsanız savaş suçlusu sayılırsınız. Paraya ya da başka bir şeye de değmez” sözleriyle çağrıda bulundu.

21.15 - Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ile müzakerelerin yarın devam edeceğini kamuoyuna duyurdu.

19.30 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırındaki Yavoriv Askeri Eğitim kampına yönelik saldırısında, 180 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü açıkladı. Konaşenkov, yabancı ülkelerce Ukrayna'ya sağlanan ciddi miktarda silahın imha edildiğini belirtirken, yabancı paralı savaşçılara yönelik saldırılarının süreceğini açıkladı.

19.00 - Rusya, Ukrayna’nın sahil kentlerinden Mıkolayiv’de Rus ordusu bir okul binasını vurdu. Mıkolayiv Valisi Vitaliy Kim, “İşgalciler okulu vurdu. Moral olarak nasıl bir çöküntüde olmalı ki insan böyle bir emir verebilsin? Orada şuan tahliyeyle ilgileniyoruz. Buraya geldiler cevaplarını aldılar, oraya gittiler yine aldılar cevaplarını. Şimdi başka yöne doğru yöneldiler orda da gereken cevabı vereceğiz” dedi.

18.00 - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesisi için yoğun çaba sarf ettiklerini, insani yardım ve tahliyeler konusunda da gayret gösterdiklerini belirtti. BM Genel Sekreteri Guterres ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk girişimleri, barışa katkı çalışmaları ve diplomatik çabaları dolayısıyla teşekkür etti.

ABD'DEN RUSYA İLE TİCARETİ SÜRDÜREN ÜLKELERE UYARI

17.30 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın saldırılarını Ukrayna’da Polonya sınırlarına yakın yeni hedefleri de içerecek şekilde genişletmesinin, Moskova’nın işgalin ilerleyememesiyle ilgili artan hayal kırıklığını yansıttığını duyurdu. Pekin yönetimiyle Rusya'ya yaptırım konusunu görüştüklerini belirten Sullivan, ABD'nin hiçbir ülkenin Rusya'ya yaptırımlardan kaynaklanan kayıplarını tazmin etmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Sullivan, Rusya ile ticareti sürdüren ülkeleri uyararak bunun sonuçları olacağını da söyledi. Sullivan CNN’e yaptığı açıklamada "Washington, ABD askeri güçlerini Ukrayna’da konuşlandırma niyetinde değil, ancak NATO topraklarının her santimini savunacak ve uçaksavar silahlarının sağlanması da dahil olmak üzere Ukraynalı askerlere yardımını artıracak." ifadelerini kullandı.

15.20 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, çatışma bölgelerinde açılan insani koridorlardan 125 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

DNİPRORUDNE BELEDİYE BAŞKANI KAÇIRILDI

15.00 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in ‘Rus işgalciler tarafından kaçırıldığını’ duyurdu.

Sosyal medyadan yaptığı açıklamada Kuleba, "Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları Rusya'nın Ukrayna'ya ve demokrasiye yönelik terörünü durdurmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

İşgalde 18. gün: Rusya, Ukrayna'nın batısını hedef almaya başladı - Resim : 1

'ARABULUCU OLARAK TÜRKİYE VE İSRAİL OLABİLİR'

14.50 - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı. Açıklamada, 24 Şubat-12 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Mart arası en az 579 sivil hayatını kaybetti, 1002 sivil ise yaralandı. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı.

14.45 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı ve müzakereleri yürüten heyetin üyesi Mikhaylo Podolyak, Rusya ile müzakerelerde çerçeveyi ve yeri belirlemek için İsrail ve Türkiye'nin arabulucu olabileceğini açıkladı.

LVİV VALİSİ: CAN KAYBI 35'E YÜKSELDİ

14.20 - Lviv Valisi Maksim Kozitski, bu sabah Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne yönelik roket saldırısında ölü sayısının 35'e yükseldiğini açıkladı. Saldırının 30'dan fazla füzeyle gerçekleştirildiğini belirten Kozitski, 130'dan fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

50 UKRAYNALIYI TAŞIYAN OTOBÜS, İTALYA'DA DEVRİLDİ

13.06 - Yaklaşık 50 Ukraynalıyı taşıyan bir otobüs, İtalya'da yoldan çıkarak devrildi. Kazada 1 kişinin hayatını kaybettiği, birkaç kişinin yaralandığı belirtildi. Kaza, Cesena ve Rimini şehirleri arasında meydana geldi.

İtfaiye ekipleri yaralıları kurtarmak için olay yerine gitti.

RUSYA: UKRAYNA'YA AİT BİR SU-24 UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

11.39 - Sputnik'in aktardığı habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait bir Su-24 uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

11.34 - Lviv Valisi, Rus güçlerinin batıdaki askeri tesise saldırı düzenlediğini açıkladı. Vali, Rusya’nın askeri tesise 30 roket fırlattığını söyledi. Hava saldırılarında 9 kişinin hayatını kaybettiği, 57 kişinin yaralandığı belirtildi.

'MOSKOVA VE KİEV UZLAŞMAYA YAKIN'

11.00 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus basınına demecinde Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını söyledi.

ULUSLARARASI BARIŞI KORUMA VE GÜVENLİK MERKEZİNE FÜZELİ SALDIRI

10.00 - Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Lviv Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 8 füze fırlattılar." ifadesi yer aldı. Ölü veya yaralılara ilişkin bilgilerin kısa sürede açıklanacağı belirtildi.

07.30 - Rusya, Ukrayna'nın Donetsk Bölgesi'nde yer alan Svyatogorsk kasabasında vatandaşların sığındığı bir kiliseyi bombalayarak, bölgede yer alan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi.

Rus medyasına yer alan haberlerde, Rus uçaklarının Ukrayna ordusuna ait tesisleri vurduğu iddia edilirken, Ukrayna medyası ise Gostomel’deki Rus saldırılarında sivil yerleşim alanlarının hedef alındığını ifade etti. Rusya tarafından Gostomel’e düzenlenen saldırıların ardından ise henüz 2 taraftan da resmi bir açıklama gelmedi.

UKRAYNA: İNSANİ KORİDORLARDAN CUMARTESİ GÜNÜ 13 BİN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

00.30 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

Vereşuk, yaptığı açıklamada, Rus ordusuyla savaşın sürdüğü farklı bölgelerde cumartesi günü açılması öngörülen 14 insani koridorun 9'unun kullanılabildiğini ifade etti.

Bu koridorlar üzerinden 13 bine yakın Ukraynalının tahliye edildiğini belirten Vereşuk, "Dün 7 binden fazla insanı tahliye edebildiysek, bugün 13 binden biraz daha az kişiyi tahliye etmeyi başardık" bilgisini verdi.

Bugün Sumi, Krasnopolye, Pisarevka, Konotop, Lebedin, Buça, Gostomel, Nemişaev yerleşim alanlarındaki insani koridorların çalıştığını ve bu güzergahlardan tahliyelerin yapıldığını ifade eden Vereşuk, Energodar, İrpen, Vorzel, Kozaroviç ve Borodyanka'dan tahliyelerin ise Rus ordusu tarafından engellendiğini kaydetti.

Vereşuk, bugün de savaşın devam ettiği şehirlerdeki Ukraynalıların tahliye edilmesine yönelik yeni girişimlerde bulunulacağını bildirdi.

UKRAYNA'DAN 'HERSON'DA REFERANDUM' İDDİASINA TEPKİ

00.00 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Herson bölgesinde 'sahte referandum' planlaması durumunda Rusya'ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi. Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır."

Yerel basında, "Rusya'nın, Rus ordusunun girdiği Herson'da 'Herson Halk Cumhuriyeti'nin kurulması için sahte bir referandum düzenlemeyi planladığına" ilişkin haberler çıkmıştı.

Etiketler
Rusya Operasyon Saldırı Ukrayna