CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 12. gün: Rusya'dan 5 şehir için geçici ateşkes

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 12. güne girildi. İki ülke arasındaki görüşmelerden henüz sonuç alınamadı.

CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 12. gün: Rusya'dan 5 şehir için geçici ateşkes

Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin yakın zamanda başkent Kiev'e şehrin tamamını kontrol alına almak için taarruz edeceği konuşuluyordu.

Irpin kentinde de bir patlama olayı meydana gelebileceği belirtildi.

Britanya ordusu, Rusların hafta sonunda "minimal" ilerleme kaydedebildiğini belirtti. Moskova, soğuk havaya rağmen Ukrayna şehirlerini vurmaya devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna'da suç işleyen tüm Rus askerline yargılanacaklarını söyledi.

Hafta sonu boyunca Mariupol kentinde insani koridor denemesi iki defa başarısızı oldu.

İşte dakika dakika 7 Mart'ta yaşananlar...

23.54 - Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

21.24 - Üçüncü tur görüşmelerin sona ermesinin ardından taraflardan ilk açıklamalar geldi.

Ukrayna'dan yapılan açıklamada, Rusya ile ateşkes ve karşıtlıklar konusunda istişarelerin devam edeceğini, bugün itibariyle önemli bir sonuç olmadığı belirtildi.

Rusya tarafından yapılan açıklamada ise ''Ukrayna ile müzakereler gelecekte de devam edecek'' denildi.

20.55 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuluyor.

20.54 - Rusya-Ukrayna görüşmelerinin üçüncü turu sona erdi.

19.56- Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait konvoyları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusuna yakıt ikmali sağlayan konvoy, Çernihiv bölgesinde yer alan Pryluky’da Ukrayna ordusu tarafından imha edildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, konvoydaki araçların tamamen kullanılamaz hale geldiği görüldü.

19.26 - Rusya, Kiev yakınlarındaki ekmek fabrikasını vurdu. Devlet Acil Durumlar Servisinin kurtarma ekipleri, enkaz altından 5 kişiyi kurtardı ve 13 kişinin de cansız bedenine ulaştı. Ön bilgilere göre, saldırı esnasında olay yerinde yaklaşık 30 kişi vardı."

18.13 -Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin Ukrayna'da 5 yerleşim birimini daha kontrolü altına aldığını duyurdu.

17.00 - Rusya-Ukrayna görüşmelerinin üçüncü turu Belarus'un Brest kentinde başladı.

15.20 - Kremlin, Ukrayna'ya operasyonların sona ermesi için üç şart sundu;

• Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması,

• Donbass'daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması,

• Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve tarafsızlığın anayasada yer alması.

15.00 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya'nın insani koridorlar üzerinden Ukraynalıların Rusya'ya tahliye edilmesine yönelik teklifinin "saçma" ve "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

13.20 - Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası Lviv'e akın eden halk, şehrin önemli sanat merkezlerinden Les Kurbas Tiyatrosu'na yerleştirildi.

Siviller için sığınma merkezi haline getirilen Les Kurbas'ta tiyatro öğrencileri savaşın mağdurlarına gönüllü hizmet veriyor.

CANLI | Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 12. gün: Rusya'dan 5 şehir için geçici ateşkes - Resim : 2

12:30 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı liderlerden Ukrayna'ya askeri uçak verilmesini isteyerek, Rusya ile yapılan ihracat ve ithalatlara yönelik yaptırım çağrısında bulundu. Zelenskiy, “"Avrupa'nın kaderini Ukraynalıların direnişi belirleyecek. Ukrayna şehirlerimizi, insanlarımızı, topraklarımızı bombalayan, roket fırlatan her p... bulacağız. Bu dünyada sizin için huzurlu bir yer olmayacak ,mezar hariç."dedi.

10.41 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

10.30 - İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna kentlerinde iletişim altyapısını hedef alacak saldırılar düzenleyebileceğini açıkladı.

Rus ordusu daha önce Kiev ve Harkov'da televizyon kulelerini hedef almıştı.

09.10 - Rusya'nın birçok kentinde pazar günü işgal protestoları vardı.

Rusya'dan gelen haberlere göre 65 kentte yapılan gösterilerde toplam 4 bin 644 kişi gözaltına alındı.

08.20 - Rusya'dansaat 10.00'da geçici ateşkes kararı. Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol'den insani koridor açılacak.

7.34 - Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna'da suç işleyen tüm Rus askerline yargılanacaklarını ve kendilerini affetmeyeceklerini söyledi.

7.11 - Ukrayna ordusu, Rusya'nın başkenti Kiev'i almak için taarruz etmeye hazırlandığını belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın raporuna göre Rusya ordusu, şehrin eteklerinde taarruz için yeterince kaynak biriktirmeye başladı.

6.44 - New York Times, ABD'nin Zelenski'ye şifreli iletişim ekipmanı verdiğini ve Biden ile aralarında direkt bir hat olduğu ifade edildi.

Etiketler
Rusya Ukrayna