Yağmurdan kaçan doluya tutuldu: Türk lirasındaki kriz İdlib'i de vurdu

Türk lirasında yaşanan değer kaybı Türkiye'de ekonomik krizi derinleştirerek, toplumun geniş kesimleri üzerindeki yükü artırırken benzer bir etki 1 yıl önce Türk lirası kullanmaya başlayan Suriye'nin İdlib kentinde de görülüyor.

Yağmurdan kaçan doluya tutuldu: Türk lirasındaki kriz İdlib'i de vurdu

GERÇEK GÜNDEM

Türkiye'de derinleşen ekonomik krizle birlikte Türk lirasında yaşanan değer kaybı, AKP hükümetinin Suriye'de desteklediği güçlerin kontrol ettiği İdlib'i de vurdu.

Savaştan etkilenen diğer bölgelerden aldığı göçle birlikte 4,4 milyon nüfusa ulaşan İdlib'de, Türk lirasının değer kaybetmesiyle birlikte fahiş fiyat artışları günlük hayatın bir parçası haline geldi.

ESNAF FİYAT ARTIŞLARINDAN ŞİKAYETÇİ

Şehirde küçük bir işletmesi bulunan Cemil Bereket isimli esnaf Al Jazeera'ye şehirdeki ticari atmosferi, "Üretim fiyatları her gün değişiyor. Müşteriler güvensizlik içinde. Ve tabiki kira ve ulaştırma giderlerini de hesaba katmalısınız" sözleriyle açıklıyor.

Dükkanında duran sebze ve meyveleri işaret eden Bereket, "Burada her şey ithal. Hiç bağımız veya bahçemiz yok" ifadelerini kullanıyor.

İdlibli bir diğer esnaf Muhammed el Ahmed için de durum benzer. Şehirde bir fırın işleten Ahmed, Türkiye'den getirdiği un ve yakıt fiyatlarındaki fahiş artıştan şikayet ediyor ve ekliyor:

"Bu fiyatlarla bir ekmeği 3 liraya mal ediyoruz ama 2,5 liraya satmaktan başka çaremiz yok. Zararına satış yapmak zorunda kalacağız ama insanlar bunu nasıl karşılayacak?"

VERESİYE SATIŞLARDA PATLAMA

Sürekli artan fiyatlar ve Türk lirasında yaşanan değer kaybı İdlib'de veresiye taleplerini de patlatmış durumda.

Şehirde manavlık yapan Farid Mahloul isimli bir esnaf, birçok kişinin veresiye alışveriş yapmak istediğini belirterek, "Her gün yeni bir şey. Lira bir aşağı bir yukarı gidiyor ve doğru fiyatlama yapmak zorlaşıyor. Müşteriler daha sonra ödemek istediklerinde çok zarar ediyoruz çünkü lira değer kaybetmeye devam ediyor" ifadelerini kullanıyor.

Şehirden izlenimleri aktaran Al Jazeera, birçok kişinin yaklaşan kış için oldukça tedirgin olduğunu ve çıkış yolu aradığını belirtiyor. Zira şehre ulaşan uluslararası yardımların düzeyi bu yıl oldukça azalmış durumda ve Türk lirasının değer kaybı da şehirdeki ticari yaşamı ve özellikle maaşlı çalışanların alım gücünü felç ediyor.

Suriye'nin İdlib kenti Erdoğan hükümetinin desteklediği cihatçı güçlerin Suriye'de kontrol ettiği son şehir durumunda. 4,4 milyon kişinin yaşadığı şehirde 1 yılda uzun bir süredir Türk lirası kullanılıyor ve birçok ürün Türkiye üzerinden şehre giriyor.

Etiketler
Ekonomik kriz İdlib Murda Suriye