İddia: Kıbrıs görüşmelerinin tutanakları sızdı: Türkiye'den askerleri azaltma teklifi

Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması amacıyla yapılan görüşmelerin tutanakları sızdı. Bakanlıktan yalanlamanın gelmediği tutanaklara göre Türkiye, Kıbrıs'taki birçok hakkından feragat etmeye teklif etti.

İddia: Kıbrıs görüşmelerinin tutanakları sızdı: Türkiye'den askerleri azaltma teklifi

Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme ulaşılması amacıyla İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 28 Haziran 2017 tarihinde başlayan, yaklaşık 10 gün boyunca yoğun şekilde devam eden konferans başarısızlıkla sona ermişti.

28 Haziran’da başlayan ve 7 Temmuz’da herhangi bir anlaşmaya varılamadan sona eren Kıbrıs konferansının 6-7 Temmuz 2017 gecesi düzenlenen akşam yemeğinde konuşulanlara dair dikkat çeken iddialarda bulunuldu.

TUTULAN NOTLAR SIZDI

Milli Gazete’den Bekir Şirin’in haberine göre; BM not tutucularından Celia Richardson tarafından kaleme alınan belge ve tutanaklar, Rum basını tarafından yayınlanırken ortaya çıkan bilgilere göre Türkiye kanadının görüşmelerde yaptığı teklifler dikkat çekti. Bu bağlamda Türkiye’nin adadaki garantörlük hakkından vazgeçmesi konusunda yeşil ışık yakılırken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Türk askerlerinin sayısının da azaltılabileceği vurgulandı.

GARANTÖRLÜK HAKKI MASADA

6-7 Temmuz 2017 gecesi düzenlenen akşam yemeğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katılmıştı. Rum basını tarafından yayınlanan BM belgelerine göre bu yemekte Türk tarafı, adadaki garantörlük hakkından feragat edilebileceğini belirtti.

Türkiye tarafından kırmızı çizgi olarak görülen garantörlük hakkının masaya yatırıldığı görüşmede, diğer tüm konularda anlaşmaya varılması halinde Türkiye’nin altı yüz elli kişi haricindeki tüm askerlerini adadan geri çekmeyi kabul ettiği iddia edildi.

Yine söz konusu iddialara göre Türk heyeti tarafından Kıbrıs’ta başta dönüşümlü başkanlık, iki dönem Rum bir dönem Türk olmak üzere varılacak anlaşmanın üç seçim dönemi olan 15 yıl boyunca sorunsuz uygulanması halinde garantörlüğün iptalinin ve kalan 650 askerin de geri çekilmesi yönünde öneri de sunuldu.

RUMLARIN AÇGÖZLÜLÜĞÜ FELAKETİN ÖNÜNE GEÇTİ

24 Nisan 2004’te aynı anda KKTC ve Güney Kıbrıs’ta yapılan referanduma hayır diyen ve daha fazlasını isteyen Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Crans Montana’da yapılan görüşmelerde de benzer bir tutum sergiledi.

Aktarılan bilgilere göre Türkiye tarafından sunulan önerilerden daha fazlasını talep eden Rumlar, istemeden de olsa Türkiye’nin ve KKTC’nin aleyhinde olacak büyük bir felaketin önüne geçmiş oldu. Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eski danışmanı Sabahattin İsmail, “Annan Planı referandumunda olduğu gibi, bir kez daha Rum-Yunan açgözlülüğü bizi felaketten kurtarmıştır” dedi.

Etiketler
Kıbrıs Bakanlık Türkiye