Theresa May'den flaş Brexit açıklaması

“İngiltere bir daha düşünmeyecek, halk kararını verdi. Uygulaması parlamentonun karar vereceği bir konu” diyen May, bazı politikacıların aksine kendisinin insanlarla açık olduğunu vurguladı.

Theresa May'den flaş Brexit açıklaması

Kabinede konuşma yapan Başbakan May, Brexit'in belirli yönlerden tek pazara erişimini engelleyeceğini söylerken mevcut modellemelerin ilerleme için iyi bir yol olmadığına dikkat çekti. May Brexit'ten sonra yasa uygulamalarıyla ilgili, “AB'den ayrıldıktan sonra Birleşik Krallık genelindeki davalara kendi mahkemelerimizde karar verilecek. Ancak ugun durumlarda diğer ülkelerin hukuk sistemlerine baktığımız gibi yine Avrupa Adalet Mahkemesi'nin (ECJ) kararlarına bakacağız” dedi.

May ayrıca AB'nin Birleşik Krallık için satışa hazır bir model sunduğunu fakat AB'nin de iddialı bir anlaşmada ısrarcı olduğunu belirterek Kanada'yla yapılacak bir anlaşmanın kabul edilmeyeceğini söyledi. May bu durumda iki tarafın da istediğini alamayacağını ve bu sebeple bu anlaşmayı bir müzakere olarak görmesi gerektiğini vurguladı.

May konuşmasında AB ile oluşacak yeni ticari ilişkilerini yönetmek için beş ilke belirlediğini söylerken ilkelerden birincisinin adil ve açık rekabete ortam sağlanması için “karşılıklı ve bağlayıcı taahhütler” oluşturulması olduğunu söyledi. Bu durumda May diğer ilkelerini de tamamen bağımsız bir “tahkim mekanizması” oluşturulması gerekliliği, devam edecek bir diyalog ve danışma araçlarının devamlılığı, veri koruması için bir anlaşma yapılması ve AB ile Birleşik Krallık'ın kendi halkları arasındaki bağları koruması olarak sıraladı.

BREXIT'İN KÖKENİ NEREYE DAYANIYOR?

Daha önce Yunanistan için de kullanılan Grexit (Greece-exit) Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkma isteğini özetleyen bir tanım olarak ortaya çıktı.

Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı. İkili Grexit ile euro'ya veda edip eski para birimine dönmesi durumunda Yunanistan'ın ticarette ve turizmde olumlu etkiler ile karşılaşıp, ekonomisini ferahlatacağı iddiasında bulunmuştu.

Bu terimi İngiltere'nin AB'den ayrılması için yapılan referandum sürecine adapte eden politikacılar ve sivil toplum örgütleri Grexit'in Brexit'e evrilmesine neden oldu.

BREXIT'İN KELİME ANLANMI NE?

Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu.

Etiketler
Brexit İngiltere Uygulama