Kıbrıs müzakerelerinde 53 yıl sonra bir ilk!

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, seçildikten sonra Kıbrıs’la ilgili ilk zirveye katılıyor. Tatar, 53 yıldır devam eden müzakere sürecinde bu kez “iki eşit egemen devlet” temeline dayanan parametreyi gündeme taşıyacak.

Kıbrıs müzakerelerinde 53 yıl sonra bir ilk!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutterres, 4 yıl aradan sonra Kıbrıs’ta ortak zemin arayışıyla Kıbrıslı tarafları salı günü İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirmeye hazırlanıyor.

Milliyet'ten Ecem Toplar'ın haberine göre, Gutterres’in ev sahipliğindeki toplantıya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan’dan temsilciler katılacak. Görüşmelerde KKTC, 53 yıldır devam eden müzakere sürecinde ilk kez “iki eşit egemen devlet” temeline dayanan parametreyi gündeme taşıyacak.

Kıbrıs sorununun çözümü için KKTC ve GKRY ile garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan BM’nin ev sahipliğinde 27-29 Nisan tarihleri arasında Cenevre’de kritik bir görüşme gerçekleştirecek. Taraflar, 2017’de İsviçre’nin Crans Montana kasabasında “federasyon” temelinde süren Kıbrıs müzakerelerinin, “Rum tarafının çözümden uzak tutumları sebebiyle” askıya alınmasının ardından ilk kez bir araya gelmiş olacak.

AB katılmayacak

Dört yıl aradan sonra gerçekleşecek gayrı resmi Kıbrıs görüşmesinin detayları da netlik kazandı. Daha önce Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin, Rum tarafı ve Yunanistan’ın önerisiyle görüşmeye katılabileceği gündeme gelmişti ancak KKTC ve Türkiye’nin itirazı sonrası AB’nin BM ev sahipliğindeki görüşmeye katılmayacağı öğrenildi. AB temsilcileri Cenevre’de taraflarla ikili toplantılar gerçekleştirmek üzere hazır bulunacak. Gutterres, toplantının ilk gününde Tatar ve Anastasiadis ile ayrı ayrı bir araya gelecek. Toplantının ikinci günü yapılacak görüşmeler, tüm tarafların katılımıyla gerçekleşecek. Bu kapsamda ülkeler arasında ikili görüşmeler de yapılacak. Üçüncü günde, Gutterres’in Tatar ve Anastasiadis ile üçlü bir görüşmede bir araya gelmesi bekleniyor.

53 yıl sonra bir ilk

Guterres, 5+BM gayriresmi Kıbrıs toplantısında tarafları “aktif bir şekilde” dinleyecek ve tarafların tutumlarına açıklık getirmelerini talep edecek. Bu doğrultuda, KKTC 53 yılı aşkın süredir devam eden görüşmelerde ilk kez “iki eşit egemen devlet” temeline dayanan parametreyi dillendirecek.

Tarafların, “iyi niyet ve esneklik” temelinde ortak bir zeminde buluşmasının ihtimal dışı olmadığı ifade ediliyor. Görüşmelerin yapıcı geçmesi halinde, gayriresmi Kıbrıs toplantısının uzayabileceği belirtiliyor. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Gutterres’in ortak bildiri yayınlaması bekleniyor.

TATAR: TÜRKİYE SÖZ SAHİBİDİR

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Yunan gazetesi Kathimerini’ye verdiği mülakatta, Kıbrıs Türk’ünün, Ada’da Rumlar kadar egemen olduğunu belirterek, “Her iki halk da kendi hür özyönetim hakkına sahiptir. Üniter yapıya gidecek bir federasyon tezini asla kabul etmeyiz” dedi. Türkiye ile bu müşterek davada çeşitli ortak menfaatlerinin olduğunu söyleyen Tatar, “Ben, Rauf Denktaş çizgisindeyim. Hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını savunuyorum. Biz, ayrı değiliz. Türkiye, büyük bir ülkedir, bu ülkenin garantörüdür, anavatanıdır. Burada söz sahibidir” ifadesini kullandı.

Bugün Türkiye’de

Öte yandan Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Cenevre’deki toplantı dahil Kıbrıs meselesine dair son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulunulacak.

Anastasiadis aradı

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, 90 yaşındaki babası Rüstem Tatar’ı kaybeden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı arayarak taziyelerini iletti. Rum Yönetimi Sözcüsü’nün açıklamasında Anastasiadis ve Tatar’ın Cenevre’de gerçekleştirilecek Kıbrıs müzakerelerindeki görüşmelerin dışında, baş başa görüşme yapma konusunda da anlaştıkları belirtildi. Anastasiadis sosyal medya hesabında Türkçe taziye mesajı da paylaştı.

Etiketler
Kıbrıs KKTC Para