Güney Kore'nin ilk transseksüel askeri ölü bulundu

Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdikten sonra zorla ordudan ihraç edilen Güney Kore'nin ilk transseksüel askeri evinde ölü bulundu.

Güney Kore'nin ilk transseksüel askeri ölü bulundu

Yonhap haber ajansının bildirdiğine göre, akıl sağlığı danışmanının polise başvurarak 28 Şubat'tan beri ulaşamadığını söylediği 23 yaşındaki Byun Hee-soo, dün ülkenin ortasındaki Cheongju kentinde acil hizmet ekipleri tarafından evinde bulundu.

Ölüm nedeni bilinmezken, herhangi bir intihar notuna da rastlanmadı.

Byun, cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdikten kısa bir süre sonra, Ocak 2020'de ordu tarafından üstçavuşluk görevinden alınmıştı. Savunma Bakanlığı, Byun'un erkek cinsel organını yitirmesini askeri yasa uyarınca fiziki engel olarak sınıflandırmıştı.

Transseksüel hakları savunucusu, daha sonra bir kadın olarak görevini sürdürmek amacıyla ordunun kararına karşı dava açmıştı. Davanın ilk duruşmasının gelecek ay yapılması planlanıyordu.

Byun'un ölümü, sosyal medyada, Güney Kore hükümetinin transseksüel bireyleri tanımamasını kınayan LGBTQ topluluğundan kişiler ve aktivistler arasında büyük tepkiye yol açtı.

Bir Twitter kullanıcısı, "Bu çok üzücü. Kore dünyanın 10. büyük ekonomisi ama LGBTQ'nun kabullenilmesi korkunç derecede düşük. Byun Hee-soo'nun cesareti umarım tamamen boşa gitmez" dedi.

Uluslararası Af Örgütü Güney Kore de "ayrımcılık ve nefretin olmadığı bir dünya için cesaret gösteren" Byun'un kaybından duyulan üzüntüyü dile getirerek "Transfobiye karşıyız" ifadelerini kullandı.

Muharebe üniformasını giyerek kameralara selam veren Byun, bir basın toplantısı aracılığıyla kamuoyu önünde ihracını ele almış ve orduda hizmet vermesine izin verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Byun gazeteciler önünde gözyaşlarına boğularak "Ben Kore Cumhuriyeti'nin bir askeriyim" demiş ve ülkeye hizmet etmenin çocukluk hayali olduğunu eklemişti.

"Cinsel kimliğimi bir kenara bırakarak, bu ülkeyi savunan büyük askerlerden biri olabileceğimi herkese göstermek istiyorum. Lütfen bana bu şansı tanıyın" diye konuşmuştu.

Savunma Bakanlığı ilk yorumunda "bir sivilin ölümüyle ilgili haberlere" dair bir şey söyleyecek konumda olmadığını belirtti, ancak sosyal medyadaki tepki üzerine bugün bir açıklama yayımladı.

Bakanlık sözcü yardımcısı Albay Mun Hong-sik, olağan basın brifingi kapsamında yaptığı açıklamada, "Hayatını kaybeden eski üstçavuş Byun Hee-soo'nun üzücü ölümü nedeniyle taziyelerimizi sunarız" dedi.

Byun'un orduya karşı yürüttüğü dönüm noktası niteliğindeki savaş, LGBTQ topluluğu mensuplarına yönelik muameleyle ilgili olarak ülkede tartışma başlatmıştı.

Kore'deki 40 cinsel azınlık grubunun çatı derneği olan Cinsel Azınlık Ayrımcılığına Karşı Gökkuşağı Eylemi, Byun'un ölümünün halk arasında yankı uyandırmasının nedeninin "ordunun ve bu toplumun değişimi kabullenmeyi reddetmesi" olduğunu belirtti.

Etiketler
Ordu Güney Kore