ABD'de yardım bütçesi halkın beklentisini karşılamadı

Pandemiden en çok etkilenen ülkelerden biri olan ABD’de bu dönem sağlığını yitiren, işsiz kalan, evsiz bırakılan, borcu biriken milyonlarca kişinin ihtiyaçlarını karşılaması gereken paketten bankalara ve büyük şirketlere milyar dolarlık yardım çıktı.

ABD'de yardım bütçesi halkın beklentisini karşılamadı

ABD kamuoyunda büyük beklentilerle dokuz aydır tartışılan “Koronavirüs yardım paketi” yoksulluk koşullarıyla boğuşan milyonlarca kişiyi hiçe sayan bir skandal olarak ortaya çıktı.

Koronavirüsten etkilenenler için oluşturulan yardım paketinin 900 milyar dolarlık bütçesinden yurttaşlara yalnızca ayda 600 dolarlık çek verilirken büyük şirketlere ve bankalara milyar dolarlık imkan sunulması ülkedeki derin eşitsizliği gözler önüne serdi.

Google’da yapılan çok basit bir aramada bile New York’ta ya da San Francisco’da insani şartları içeren bir ev kirasının aylık 2 bin dolar üzerinde olduğu görülürken kirasını ödeyemeyen milyonların eline tutuşturulan 600 dolar adeta halkla alay etme niteliği taşıyor. Salgın sırasında işini kaybeden yaklaşık 15 milyon kişi için sağlık sigortası da sağlamayan tasarı, ne bu dönem evsiz kalan 162 binden fazla kişiye barınma imkanı tanıyor ne de kira ödemesi geciken 12 milyon kişinin borcunu karşılıyor.

15 MİLYON KİŞİ MUHTAÇ

Cumhuriyetçi Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, “Ulusumuzun çok uzun süredir duyması gereken şeyi nihayet rapor edebiliriz: Daha fazla yardım yolda” diyerek yardım paketini duyururken Demokrat olan Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi de “Virüs hızlanırken halkın geçimlerini kurtarmak için acil olarak ihtiyaç duyulan fonları sağlıyor” diyerek övdü. Demokratların Senato’daki Azınlık Lideri Chuck Schumer’in “koluna göre güçlü bir atış” dediği bu paket, mart ayından bu yana işini kaybeden 15 milyondan fazla insanın hayat koşullarını karşılamadığı gibi federal ek işsizlik ödeneği ise 11 ay için haftada 300 dolara indirildi.

BANKALARA BÜTÇE

Pakette halka 600 dolarlık yardım çıkarken büyük şirketlere ve bankalara milyar dolarlık düşük faizli krediler ve nakit sübvansiyonlar sağlayan bütçe belirlenmesi ancak 75 bin doların altında geliri olan işletmelere yalnızca 1200 dolarlık teşvik çeki verilmesi de söz konusu bütçenin hangi kesimi kolladığını gösterdi.

2 BİN DOLAR ŞART

Michigan Demokratik Temsilcisi Rashida Tlaib, bu ayın başlarında 740 milyar dolarlık devasa Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın kabul edildiğini hatırlatarak, “İhtiyacı olan insanları terk etmeniz utanç verici” tepkisi verdi. Demokrat senatör Rashida Tlaib ise “İnsanlara ayda 2 bin dolar verilebilirdi. Faturalarını ve borçlarını ödeyebilirlerdi. Kongrede kimse bunun için çabalamadı” dedi. Florida’nın 3’üncü Kongre Bölgesi’nden Demokrat Adam Christensen de “Herkesi birleştirmek çok zor ancak Washington bu 600 dolarlık ödemeyle herkese hakaret ediyor” yanıtı verdi. Söz konusu yardım paketi bu hafta Senato’da oylanacak.

SANDERS: İŞÇİ SINIFINI KAZANMALIYIZ

Demokratların solcu referanslarıyla bilinen Vermont Senatörü Bernie Sanders ise Demokrat Parti’ye yönelik eleştirilerini dile getirdi. Parti’nin 2016 ve 2020’de tercihlerini Donald Trump’tan yana kullanan işçi sınıfından seçmenleri geri kazanmak için “kendini dönüştürmesi” gerektiğini ifade eden Sanders, yerel bir yayına verdiği röportajda “Joe Biden, 81 milyonla halk oyunu kazansa da Trump dört yıldır Beyaz Saray’da bulunan bir başkan olarak seçimlerde kendisine verilen desteği artırdı. Demokrat Parti, işçi sınıfını ikna etmenin yollarını bulmak zorunda bu da söz konusu kesimin çıkarlarını dürüstçe temsil etmeniz gerektiği anlamına geliyor” diye konuştu.