ABD ve Avrupa’da pandemi yardımları yetersiz kaldı: Milyonlar açlığa sürükleniyor

Hükümetler kapanma kararları alırken ekonomik zorluk yaşayanlara yardım sağlamadığı için eleştiriliyor. İngiltere’de işsiz kalanların dörtte üçünü hizmet sektörü oluştururken Fransa’da “Evlerimizde ölüme terk edildik” sesleri yükseliyor.

ABD ve Avrupa’da pandemi yardımları yetersiz kaldı: Milyonlar açlığa sürükleniyor

Covid-19 vaka sayılarını düşüremeyen Avrupa ülkelerinde koronavirüsün etkilerini azaltmak için temel ihtiyaçlar haricinde tüm mekânların adım adım kapatılması milyonlarca kişiyi işsizlik ve yoksullukla baş başa bıraktı. Ocak ayı ortalarına kadar kapanma kararı alan hükümetler yurttaşlara yeterli yardım sağlayamadığı için tepki görüyor.

Dünyada pandemiden en çok etkilenen ABD’de ise işçilerin haklarını gözetecek şekilde tam kapanmaya gidilmesi isteniyor.

ÖDENEK SAĞLAYIN

Almanya ve Fransa’da söz konusu kısıtlama kararlarından en çok etkilenen kültür ve hizmet sektörleri oldu. Fransa’nın başkenti Paris’te tiyatro, sinema, bar ve kafe çalışanları bu süreçte işsiz kaldıklarını ve Emmanuel Macron hükümetinden yardım görmediklerini dile getirdi. Bastille Meydanı’nda yapılan eylemde “Hükümet bizleri evlerimizde ölüme terk etti” denildi. Almanya’da ise kapanma kararı sonrası işsiz kalan sanatçılar Angela Merkel hükümetinden acil yardım talep etti. Başkent Berlin’de “Şimdi sanatçıya yardım et” sloganıyla Brandenburg Kapısı’nın önüne tabut bırakma eylemi yapıldı, ödenek oluşturulması istendi.

HİZMET SEKTÖRÜ İŞSİZ

Sıkı kısıtlamaların uygulandığı üçüncü kademe önlemlere geçen İngiltere’de ise pandeminin etkili olduğu dokuz ay içerisinde 820 bin kişinin işten çıkarıldığı ortaya konuldu. Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, 820 bin işçinin 660 bini hizmet sektöründe. Bin poundun altında işsizlik maaşı ödemesi alan binlerce kişi “Londra’da Kısıtlamalara son” eylemine katılarak Boris Johnson hükümetinden insani yaşam standartlarını sağlamasını talep etti. Londra’daki Heathrow Havalimanı’nda çalışan 4 bini aşkın işçi ise pandemi nedeniyle ücretlerini düşüren şirkete karşı ikinci kez greve gitti.

GREV UYARISI

Ocak ayının ortalarına kadar kapanma kararı alan diğer ülkeler Yunanistan, İtalya, Hollanda’da da işletmelere ve çalışanlara zararlarını karşılayacak ölçüde yardım yapılmıyor. Yunanistan’da sağlık, eğitim ve işgücü sektörleri çalışanları Kiryakos Miçotakis hükümetini yardım planı çıkarmamasına karşı 24 saat greve gitmiş, yardımların sağlanmaması durumunda yeniden protesto ve grevlerin yapılacağı yönünde hükümeti uyarmıştı.

İŞÇİLERE ÇAĞRI: MÜCADELE ŞİMDİ

ABD’de Sosyalist Eşitlik Partisi (SEP) her gün Covid-19 nedeniyle üç bin kişinin hayatını kaybettiğini ve onbinlerce kişinin işsiz kaldığını belirterek, “Hayat kurtarmak için acil müdahale! Okulları kapatın ve gereksiz üretimi durdurun! İşçiler için tam ödenek!” kampanyası yürütüyor. World Socialist Web Site’de açık mektup yayımlayan SEP, ülkedeki işçilere sermaye sınıfına karşı örgütlenme çağrısında bulundu. SEP’in çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: “Her gün yaklaşık 3 bin kişi ölüyor ve ülke genelinde hastaneler felaket durumda. Hemşireler ve doktorlar, kimin bakım göreceğini seçmek zorunda kalıyor, hükümet hayat kurtarmak için hiçbir plan ortaya koymuyor. İnsanların evlerde toplanmamaları gerektiği tavsiyesi, çalışanların her gün işyerlerine gitmeye zorlandığı koşullar altında tamamen ikiyüzlülüktür. Gerekli olmayan tüm üretim derhal durdurulmalı ve haftalık 600 dolarlık ek işsizlik ödeneği sağlanmalıdır. Küçük işletmeler kira ve borç ödemelerinden muaf tutulmalı, kiracı yurttaşların bu sürede evlerinden çıkarılması yasaklanmalıdır. Şirketlerin kârlarını koruma ve borsanın yükselişini garanti alma politikasına odaklanan yönetici sınıfın bu talepleri hayata geçirmesi için işçilerin bağımsız bir güç olarak örgütlenmesi gerekir. Kapitalizm insanlığın ihtiyaçlarıyla bağdaşmadığını gösterdi. İşçilerin ise şimdi hakları için harekete geçmesi yüzbinlerce hayatı kurtarabilir.”

Etiketler
Fransa İngiltere