'Ermenistan'ın ateşle oynadığını' söyleyen Murat Yetkin: Azerbaycan üstün görünüyor

Gazeteci Murat Yetkin, Azerbaycan'ın bazı toprakları Ermenistan'dan geri alabileceğini ve Putin'in tepkisinin önemini yazdı. Türkiye, İsrail, İran gibi aktörlerin rolünü değerlendiren Yetkin, Paşinyan'ın yanlış bir hamle yapmış olabileceğini ifade etti.

'Ermenistan'ın ateşle oynadığını' söyleyen Murat Yetkin: Azerbaycan üstün görünüyor

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında Azerbaycan-Ermenistan gerilimini değerlendirdi.

Rusya’nın durdurmaması halinde Azerbaycan'ın Karabağ’ın bir kısmını Ermenistan’dan geri alma ihtimali bulunduğunu belirten Yetkin, gözlerin Putin'in üstünde olduğunu ifade etti.

Yetkin, Minsk Grubu görüşmelerinin de barış adına sonuç vermemesinin Bakü’yü giderek daha fazla rahatsız ettiğini vurgularken, Azerbaycan'ın askerî imkân ve kabiliyetlerinin Ermenistan’dan üstün olduğunu kaydetti. Azerbaycan-İsrail arasında gelişen ilişkilerden bahseden Yetkin, İran'ın arabuluculuk önerdiğini ve Bakü-Tiflis-Ceyhan hattının gerilimdeki önemini yazdı.

Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Yeni çatışmalar BTC hattı yakınında değil, güneyde, İran sınırına yakın Karabağ civarında yoğunlaşmış durumda.


Azerbaycan ve Ermenistan adım adım seferberlik hallerini yükseltiyor. Gerilimin tırmanması Türkiye’nin çevresinde taraf olduğu ihtilaflara bir yenisinin eklenmesi demek ama Azerbaycan’a yardım konusunda Erdoğan’ın halk desteği bulacağı söylenebilir. Ancak savaş hâli kendi başına en büyük risktir.

Azerbaycan-Ermenistan geriliminin -tercihan Bakü lehine- düşürülmesinde Türkiye’nin etkisi, yeni silah sistemleri ve askerî diplomasi kullanması nedeniyle eskisinden yüksek. İran ne çıkar birliğinin bulunduğu Ermenileri ne de din birliğinin bulunduğu (ve İran’daki ikinci büyük etnik grubu oluşturan) Azerileri küstürmek isteyecek; arabuluculuk önermesi bunu gösteriyor. Bu defa oyunda gizli aktör olarak İsrail’i de görebiliyoruz. ABD’de Donald Trump yönetimi bu ihtilafa aktif olarak katılmak istemeyebilir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, güçlü Ermeni lobisini yatıştırmak için sesini yükseltebilir ama o kadar.

Gözler Putin’de. Aliyev, Erdoğan’ın desteğiyle işgal altındaki topraklarının bir kısmını dahi kurtarırsa, bu Putin’in de bu hamleyi onayladığı anlamına gelecektir. Bu durum hem Azerbaycan hem Türkiye hem İsrail hem de -tabii ki- Rusya için yeni bölgesel fırsatlar getirebilir."

Etiketler
Azerbaycan - Ermenistan gerilimi Azerbaycan İran İsrail