Avrupa Komisyonu’nun yeni Göç Anlaşması tepki çekti

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun önceki gün açıkladığı yeni Göç Anlaşması tepki gördü.

Avrupa Komisyonu’nun yeni Göç Anlaşması tepki çekti

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun önceki gün açıkladığı yeni Göç Anlaşması tepki gördü.

Anlaşmada, üye ülkelerin kabul etmediği göçmenleri ülkelerine geri gönderme olanağı tanınması “insan hakkı” ihlali olarak nitelendirildi. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty international) “Göç Anlaşması yeni bir başlangıç değil yanlış bir başlangıç” tepkisi verdi.

Anlaşmanın “duvarları yükselttiğini ve dikenli telleri güçlendirdiğini” belirten örgüt, “Yunanistan adalarındaki kamplarda veya Libya’daki gözaltı merkezlerinde mahsur kalan binlerce kişinin acılarını dindirmek için hiçbir şey yapılmayacak. Güvenlik arayışıyla yola çıkan insanların ilk ulaştığı ülkelere gerekli destek de sağlanmayacak. Avrupalı karar alıcılar, insanların onuruna ve koruma altına alınmasına yatırım yaparak, bu önerileri acilen iyileştirmelidir” dedi.

LİBYA’DA HAK İHLALİ

Söz konusu kuruluş, anlaşmanın detaylarının açıklanmasının hemen ardından dikkat çeken bir rapor yayımladı. Libya’yla ilgili hazırlanan raporda, “Mülteciler ve göçmenler, savaş ve hak ihlalleri döngüsünde mahsur kaldı” denildi. Rapora göre, Libya Sahil Güvenliği tarafından denizde durdurulan göçmenler Libya’ya geri götürülerek burada zorla kaybetmeler, süresiz ve keyfi gözaltı, işkence ve gaspa maruz kaldı. Bu yıl, Libya’da karaya çıkarılan binlerce mülteci ve göçmen, Libya’nın batısını kontrol eden Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) İçişleri Bakanlığı’na bağlı Yasadışı Göçle Mücadele Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı, çoğu kişi resmi gözaltına merkezlerine götürüldükten sonra zorla kaybedildi.

Raporda, “Yıllardır süregelen savaşın yakıp yıktığı Libya, daha iyi bir hayat arayışındaki mültecilere ve göçmenlere daha da düşmanca davranan bir ülkeye dönüştü. Tüm bunlara rağmen, AB ve üye devletler, 2020’de bile insan hayatı ve onurunu utanç verici şekilde hiçe sayarak, on binlerce kişiyi hak ihlalleri döngüsünde mahsur bırakan politikalar uygulamaya devam etti” denildi.

YÜZDE 24’Ü REFAKATSİZ

Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, bu yıl mart ve nisan ayları arasında, Libya’da ağırlıklı olarak Nijer (yüzde 21), Mısır (yüzde 16), Çad (yüzde 16), Sudan (yüzde 13) ve Nijerya (yüzde 8) olmak üzere yaklaşık 600 bin mülteci ve göçmen yaşadı. Verilerde, Libya’daki göçmen çocukların yüzde 24’ünün refakatsiz olduğu bilgisine yer verildi.

Moria trajedisi çözümsüz kaldı

Midilli Adası’ndaki Moria kampında çıkan yangının ardından barınaksız kalan 10 bini aşkın göçmenin 5 bin kişi kapasiteli yeni kampa yerleştilmesi sorunu çözmedi. Göçmenlerin adadan ayrılma talebi karşılık bulmazken Fransa hükümeti, yalnızca 500 çocuğu kabul edeceğini açıkladı. Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clment Beaune, adadan kabul edeceği 350 kişilik çocuğun yanı sıra 150 küçük yaştaki sığınmacıyı daha ekleyeceklerini ifade etti. Almanya hükümeti de adadaki 2 bin 750 sığınmacıyı kabul etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Etiketler
Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu