Rusya: Türkiye Ayasofya için bazı taahhütler verdi

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov: Türkiye, Ayasofya'da yapılacak restorasyon çalışmaları için UNESCO'dan bir heyeti İstanbul'a davet etme ve bilim kurulu oluşturma sözü verdi.

Rusya: Türkiye Ayasofya için bazı taahhütler verdi

Ankara’nın, müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen 1500 yıllık Ayasofya için UNESCO’ya (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) bazı taahhütlerde bulunduğu öne sürüldü.

Buna göre Ankara, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Ayasofya’da bundan sonra yapılacak restorasyon çalışmalarında UNESCO ile işbirliğini kabul etti ve bir uzmanlar heyetini davet etme vaadinde bulundu.

Hükümetin, restorasyon için bir bilim konseyi oluşturma taahhüdü verdiği de belirtildi.

‘UNESCO DİREKTÖRÜNE MEKTUP YAZDILAR’

Açıklama, Rusya’nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov’dan geldi.

Rus haber ajansı TASS’a konuşan Kuznetsov, Ayasofya’nın tamamının ibadete açıldığı cuma gününden önce Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Altay Cengizer’in bir mektubu dolaşıma soktuğunu söyledi.

Rus yetkili, “Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi kurumun genel direktörüne hitaben yazılmış bir mektup dolaşıma soktu. Bu mektupta, Ayasofya’nın namaz saatleri arasında tüm inançlardan insanlara açık olacağının güvencesini verdi” dedi.

BİLİM KURULU VE DAVET GÜVENCESİ

Gazete Duvar'ın haberine göre Kuznetsov, Ankara’nın aynı zamanda, Ayasofya’da yapılacak bir dizi restorasyon ve altyapı projeleri için bir bilim kurulu kurma güvencesi verdiğini söyledi. Bu konuda UNESCO uzmanlarına da danışılacağını vurgulayan Rus yetkili, “Şimdi bize, UNESCO uzmanlarına danışmadan hiçbir şey yapmayacaklarına dair güvence ve kurumun uzmanlarını yakın gelecekte İstanbul’a davet etme sözü verdiler” diye konuştu.

Etiketler
Ayasofya tartışması Bilim Kurulu UNESCO Rusya