Göçmen krizini İspanya çözdü

Avrupa Birliği (AB), İtalyan ve Maltalı yetkililerin 600’den fazla göçmeni taşıyan geminin limanlarına yanaşmasına izin vermemesinin ardından sığınmacılara ihtiyaçları olan bakımın sağlanması çağrısında bulundu.

Göçmen krizini İspanya çözdü

Buna cevap İspanya’dan geldi. İspanya’nın yeni solcu Başbakanı Pedro Sanchez, gemiyi Valencia limanına kabul edeceklerini açıkladı. Sanchez, “İnsani bir felaketi önlemek ve bu insanlara güvenli liman sağlamak bizim yükümlülüğümüz” dedi.
İspanya’nın devreye girmesinden önce AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, “İnsanların hayatı söz konusu. İtalyan ve Maltalı yetkililerin önceliği gemideki sığınmacıların ihtiyaç duydukları bakımı almasını sağlamak olmalıdır” açıklamasını yapmıştı. Schinas, sığınmacıların gemiden en kısa sürede ve güvenli biçimde karaya çıkarılması gerektiğini ifade etmişti.

İtalya, göçmenlerin bulunduğu Acquarius gemisinin limanlarına yanaşmasına izin vermezken, Malta’dan “en yakın ve güvenli liman” olduğu gerekçesiyle geminin Valletta Limanı’na girişine izin vermesini istemişti.

Malta’nın bunu reddetmesi ve tarafların birbirlerini eleştirmeleri iki ülke arasında krize sebep olmuştu.

Etiketler
Ağrı Avrupa Birliği İspanya İtalya