Akıncı: "Bu makam bostan korkuluğu değil"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Çıkmazın sorumlusu BM parametreleri değil, Rum tarafıdır." dedi.

Akıncı: "Bu makam bostan korkuluğu değil"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gündeme ilişkin durum değerlendirmesi ve bilgilendirme amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Akıncı’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Göreve geldiğim ilk günden beri kapsamlı bir çözüme ulaşmak için çalıştım. Maalesef Rum liderliğinin olumsuz tavrı nedeni ile sonuca ulaşamadık.

Çıkmazın sorumlusu BM parametreleri değil, Rum tarafıdır. Arayışlar, söylemler, yeni hükümet ile birlikte devam ediyor. Özellikle BM ve AB içerisinde, Rum tarafının paylaşmaya yaklaşmayan tavrını anlatmamız gerekir. Onlar da Rum tarafının sorumluluğunu kavradılar.

Türkiye’nin son yıllarda bölgede zayıflayan ilişkileri söz konusu, bu arzuladığımız bir şey değil. Bizim temennimiz Türkiye’nin ilişkilerinin daha güçlüye evrilmesidir.

Örneğin; biz maalesef Türkiye’nin ilişkilerinin çok iyi olduğu ülkelerle bile ilişki sağlayamadık, Azerbaycan’a bile Cumhurbaşkanı olarak gidemedik.

Rum tarafı ile uyum içerisinde olmak istediğimizi vurgulamalıyız. Teknik komitelerdeki yavaşlamayı yeniden canlandırmak için çalışmalarımız devam edecek.

Maronitlerin köylerine dönmelerini sağlamak için gerekli adımları atmalıyız. Yaşamlarına halen Güney Kıbrıs’ta sürdüren Maronitlerin, KKTC’deki köylerine dönmeleri konusundaki karar benim Cumhurbaşkanlığım döneminde alınmıştır. Çok olumlu yankı yaratmıştır. Açılım sürecinin Cumhurbaşkanlığı ile birlikte yürütülmesi kararı alınmıştır. Açılımın getirdiği somut adımların gecikmesi yanlıştır. Maronitlerin geri dönüşünü öngören anlayış, sadece Karpaşa ile sınırlandırılmıştır.

Taşınmaz Mal Komisyonu’na özel ilgi göstermemiz lazım. Bu konuda hızlı hareket edilmesi lazım.

Farklılıklara saygı göstererek, halkına güven veren bir kamu yönetimini gerçekleştirmeyi başarmalıyız. Her konuda Kıbrıs sorununa bağlama alışkanlığından vazgeçmeliyiz.

KKTC ile Türkiye ilişkilerinde KKTC kanadının daha kendine yeten bir konuma yükselmesi gereklidir. Ancak bu konudaki gelişmeler arzu edilen noktada değil.

Hidrokarbon olayında Kıbrıs Türkünün de hakkı var, Rum tarafına çağrı yapan Akıncı; bir komitede bu konuyu ele almalıyız. Bu yapılmaz ise sen kazıyorsan biz de kazmak durumundayız, bu çerçevede gerginliklerin artması kaçınılmaz görünüyor.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan Kapalı Maraş açıklaması konusunda konuşan Akıncı, Maraş konusunda ne yapılması gerektiği çok fazla anlaşılabilmiş değildir.

Maraş konusunda yapılması gereken; Türkiye ve KKTC olarak yaptığımız değerlendirmede gündeme getirdim. Maraş konusundaki BM kararları çok dikkatli incelenmesi ağırlık kazanmıştır.

Maraş’ta Rumlara ve ortak işletmelere açılması ve karşılığında Ercan’ın uluslararası uçuşlara açılması konusu önemlidir. Bırakın BM’yi KKTC Cumhurbaşkanını dahi dışlayarak açıklama yapılmasını yanlış buluyorum.

Dışişleri Bakanı özel kalem müdürü, Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdürünü aradı ve Maraş açılımı ile ilgili bilgilendirme yapmak istediğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı bostan korkuluğu değil, Kıbrıs sorununun yürütülmesinden sorumlu bir makamdır.

Bizim tüm bu yanlışlara rağmen diyalog kurmama gibi bir lüksümüz yoktur. Elbette randevu vereceğim."

Etiketler
KKTC Para