Sınırımızda savaş çanları! Uçaklar havalandı, gemiler pozisyon aldı

Amerikan medyası ABD'nin insansız hava aracının düşürülmesi nedeniyle bu sabaha karşı İran'ı vurmak üzere hazırlık yaptığını fakat onayın saldırılar gerçekleşmeden birden bire geri çekildiğini yazdı.

Sınırımızda savaş çanları! Uçaklar havalandı, gemiler pozisyon aldı

Operasyona ilişkin kamuoyuna bilgi verme yetkisi olmayan bir kaynak, gizlilik kaydıyla Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada, ABD ordusu tarafından belirlenen hedefler arasında radarlar ve füze bataryalarının bulunduğunu söyledi. Söz konusu kaynak saldırıların sınırlı olacağını da sözlerine ekledi.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi de ABD Başkanı Donald Trump’ın saldırıları onayladığını fakat sonradan iptal ettiğini yazdı. Gazete haberini Washington Yönetimi’nden üst düzey kaynaklara dayandırdı.

Saldırıların İran’ın askeri ve sivil kayıplarına yönelik riski en aza indirmek üzere bugün gün doğmadan gerçekleştirilmesinin planladığı öne sürüldü.

UÇAKLAR HAVALANDI, GEMİLER POZİSYON ALDI

NYT’ın kaynağı, talimatın geri çekildiği saatlerde savaş uçaklarının havalandığını, gemilerin de mevzi aldığını iddia etti. Ancak uçak ve gemilerden herhangi bir saldırı gerçekleştirilmedi.

ABD’nin saygın gazetelerinden NYT, İran’a yönelik saldırıların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin net olmadığını yazdı.

Ayrıca planın iptal edilmesinin Trump’ın fikir değişikliğinden mi yoksa Washington Yönetimi’nin lojistik ve stratejik kaygılarla mı ilgili olduğu da bilinmiyor.

Amerikan ABC kanalında aynı konuyla ilgili bir haberde ise Trump’ın iptal kararını, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a rağmen aldığı iddia edildi.

Perşembe gününün büyük kısmını ulusal güvenlik danışmaları ve Kongre liderleriyle toplantı yaparak geçiren Başkan Trump, ABD’nin İran’a karşı cevabının ne olacağına ilişkin bir soruya “Yakında görecekler” yanıtını vermişti.

Öte yandan, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin ardından Basra Körfezi ve Umman Körfezi’nin İran kontrolündeki hava sahasında Amerikan havacılık firmalarının uçuşlarına yasak getirdiğini açıkladı.

İHA DÜŞÜRÜLDÜ, TANSİYON YÜKSELDİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), dün sabah saatlerinde Umman Körfezi’ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde “İran hava sahasını ihlal eden” ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA’nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış, ancak söz konusu İHA’nın uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

NÜKLEER ANLAŞMA KARARI İLİŞKİLERİ BOZDU

Trump dün yaptığı açıklamada, İran’ın ABD’nin insansız hava aracını düşürmesine ilişkin “İran büyük bir hata yaptı” demiş, fakat sonrasında bunun insani bir hatadan kaynaklanmış olabileceğini söylemişti: “Kasıtlı olduğuna inanmak güç.”

Washington-Tahran ilişkileri, Washington yönetiminin 2015’te İran ile varılan nükleer anlaşmadan geçen yık tek taraflı çekilmesinin ardından bozulmuştu.

Son olarak, ABD, Umman Körfezi’nde iki tankere yönelik gerçekleştirilen saldırılarda İran’ı suçlamıştı. Tahran Yönetimi ise iddiaları sert bir dille reddetmişti.

Fotoğraf: Arşiv

Etiketler
ABD - İran yaptırımları İran Saldırı