Adil Karaismailoğlu fabrika sözünü tutmadı, inşaat halindeki fabrikayı da Cengiz İnşaat yıktı

Rize İyidere’de deniz doldurularak Cengiz Holding tarafından yapılacak Lojistik Liman İnşaat Projesi için taş ocağı açılmak istenen Gürdere-İskencedere vadisinde, kaba inşaat halindeki çay fabrikası binası jandarma gözetiminde yıkıldı.

Adil Karaismailoğlu fabrika sözünü tutmadı, inşaat halindeki fabrikayı da Cengiz İnşaat yıktı

Cengiz İnşaat'ın yükleniciliğini yaptığı Rize - İyidere Lojistik Liman İnşaatı'nda kullanılmak üzere İkizdere'ye bağlı İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı halkın mücadelesi devam ederken; köylülerin istimlak edilen arazileri içinde bulunan karkas halindeki çay fabrikası inşaatında jandarma korumasında yıkıma başlandı.

Lojistik Liman için sağlam bazalt taş ocağı açılmasına başlanılan İskencedere vadisinde köylülerin gösterdiği tepkiler ise devam ediyor.

KAMU YARARI GEREKÇESİYLE YIKILDI

Yaklaşık 8 ay önce başlatılan çalışmalarda 13 hektarlık bir alandan deniz liman dolgusu için 16-20 milyon ton taş alınması planlandı. Vadide liman inşaatının geciktirilmemesi için 20.03.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Rize-İyidere Lojistik Liman inşaatı Taş Ocağı ve Ocak bağlantı yol kamulaştırma planı dahilinde kalan taşınmazlar 4650 sayılı Yasayla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 21.maddesi" gereğince kamu yararı var denilerek kamulaştırılmasına karar verilmişti. Bu sebeple taş ocağına gitmek için ihtiyaç duyulan ve vatandaşa ait olan yol kamu yararı olduğu gerekçesiyle cumhurbaşkanlığı kararıyla istimlak edildi.

NE OLMUŞTU?

Mayıs ayında İkizdere’ye gelerek Taş Ocağı açılmak istenen alanda köylülerle görüşen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu burada tepki gösteren köylülere "Size 2 ay içinde çay Fabrikası yapacağız" sözü vermişti. Bakanın sözü yerine getirilmedi.

Acil kamulaştırma kararı alınan 3.998.70 metrekarelik arazide üzerinde mevcut bulunan arazi sahiplerinden Tayyar Baş’ın bir süre önce Çay Fabrikası yapmak için başlattığı iki katlı binanın yıkımı jandarma gözetiminde bugün yapıldı.

Etiketler
Cengiz İnşaat Cengiz Holding Rize Adil Karaismailoğlu