Çanakkaleliler, Cengiz Holding'in bakır ocağına karşı harekete geçti

Çanakkale halkı, Bayramiç'te Cengiz Holding'in bakır ocağı projesine karşı harekete geçti. Çok sayıda yurttaş ve sivil toplum kuruluşu, projeye verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açtı.

Çanakkaleliler, Cengiz Holding'in bakır ocağına karşı harekete geçti

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde iş insanı Mehmet Cengiz’in holdinginin satın aldığı belirtilen Truva Bakır Şirketi tarafından yapılması planlanan “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi”ne verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararına karşı dava açıldı.

Dava dilekçesinde bölgenin birçok canlı ev sahipliği yaptığına dikkat çekilerek, “Projenin bulunduğu alanda beş ayrı metalik madencilik projesi bulunmaktadır. Bu projelerden ikisinin liçleme alanı ise doğrudan Kuzey Ege Havzası yağış drenaj alanı içinde kalmaktadır. Projelerin gerek ocaklardan gerekse üretim tesislerinden kaynaklanacak yaşanması muhtemel kirli su sızıntıları ve tesiste gerçekleşecek olası bir kaza, Karamenderes Nehri ile Bayramiç ve Ezine ovaları için göz ardı edilemeyecek riskler barındırmaktadır” denildi.

'İPTAL EDİLMESİ GEREKLİLİĞİ AÇIKTIR'

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; ÇED raporunda projeye ilişkin havza bazlı bir değerlendirme ortaya konulmadığı vurgulanan dilekçede, Muratlar ve Hacıbekirler köylerine su temin eden kaynakların planlanan madencilik faaliyetlerinden etkilenmesi ve bu nedenle kurumasının kaçınılmaz olduğunun altı çizildi. Dilekçede özetle şöyle denildi:

“Projenin temel insan ve ekosistem hakkı olan sağlıklı suya erişimi engelleyeceği veya su kalitesine zarar vereceği göz önünde bulundurulduğunda ve ÇED raporunda bölgedeki su varlıklarının telafisine yönelik bir çözüm sunulmadığı değerlendirildiğinde ÇED olumlu kararının yalnızca projenin su varlıklarına etkisi sebebiyle dahi iptal edilmesi gerekliliği açıktır.”

Dilekçede, ekosistemin, çevre ve insan sağlığının, temiz hava, tatlı su güvencesi ve güvenliğinin ciddi zarar görmesi ihtimali karşısında gecikmeksizin yürütmenin durdurulmasına gerektiği belirtildi.

Etiketler
Çanakkale Cengiz Holding