Talancı şirketler tam kapanmada da durmak bilmiyor: Orhanlı'da JES talanı devam ediyor

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü'nde yürütülen jeotermal sondaj çalışmaları, "tam kapanma" kararına rağmen tüm hızıyla sürüyor.

Talancı şirketler tam kapanmada da durmak bilmiyor: Orhanlı'da JES talanı devam ediyor

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Orhanlı Köyü'nde kızılçam ormanları ve zeytinliklerin yanı başında yürütülen jeotermal sondaj çalışmaları, "tam kapanma" kararına rağmen tüm hızıyla sürüyor.

Orhanlı köylülerinin, sondaj alanına çıkan yolu çukur ve tel örgülerle kapatması üzerine şirkete ait kamyonlar bu kez dağ yolundan dolanıp faaliyetlerine devam etmeye başladı.

Kamyonların birbiri ardına alandan hafriyat taşıdığı görüldü.

Bölgenin, organik tarımın ve "Erkence" zeytininin merkezi olduğunu anlatan Orhanlı köylüleri ise bir an önce projelerden vazgeçilmesini istedi. "Tüm geçimimizi buradan ürettiğimiz sebze ve zeytinle karşılıyoruz. Bu yaştan sonra nereye gidelim" diyen bazı köylüler gözyaşlarına güçlükle hakim oldu.

''PROJELERİN TARIM ARAZİLERİNE YAPILMASINI İSTEMİYORUZ''

ANKA Haber Ajansı'na konuşan, Orhanlı köylülerinden ve aynı zamanda Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyesi 31 yaşındaki Galip Ener, yıllardır mücadele verdikleri Gökçam Mevkii'ndeki jeotermal arama çalışmalarının ardından bu kez de yine köylerinin yakınlarında 23 jeotermal kuyusu açılması, birer jeotermal enerji santrali (JES), güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) projeleriyle karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Ener şöyle konuştu: "Bu köyde doğdum ve burada yaşıyorum. Tüm atalarımız da burada yaşadı. Ancak son yıllarda jeotermal tehdidiyle karşı karşıyayız. İlk iki jeotermal kuyusuyla işe başlandı. Sonrasında sürekli yeni jeotermal projelerinin haberini alıyoruz.

En son da 23 jeotermal kuyusu, 1 RES, 1 GES yapılmak isteniyor köyümüze. Bunlar 'yeşil enerji' adı altında sunulmaya çalışılıyor. Ancak, köyümüz İzmir'e çok yakın. Ve İzmir'in neredeyse en fazla organik ürün sağlanan merkezi durumunda. Kabak, patlıcan, domates, karpuz, kavun, biber ve en çok da Erkence zeytini üretiliyor. Hatta Erkence zeytininin gen merkezi Orhanlı.

Bu tür enerji yatırımları böylesi nadide tarım alanlarına, zeytinliklere yapılınca 'köydeki üretici bir daha tarım yapmasın' anlamı çıkıyor. Biz Orhanlı köyü halkı olarak enerji projelerinin böylesi tarım arazilerine yapılmasını istemiyoruz."

Etiketler
İzmir Sondaj Seferihisar