Tarımın ve turizmin merkezi Aydın'da tahribat hız kesmiyor

Tarım ve zeytinlikleri tehdit eden taşocakları Aydın’ın Söke ilçesini kuşatmış durumda. Burunköy mahallesinde yıllardır üretime devam eden ve kısa bir süre önce üretimi durduran taş ocağı arkasında tahrip edilmiş büyük bir alan bıraktı.

Tarımın ve turizmin merkezi Aydın'da tahribat hız kesmiyor

Tarım ve zeytinlikleri tehdit eden taşocakları Aydın’ın Söke ilçesini kuşatmış durumda. Burunköy mahallesinde yıllardır üretime devam eden ve kısa bir süre önce üretimi durduran taş ocağı arkasında tahrip edilmiş büyük bir alan bıraktı.

Yine Söke’de bulunan 8 bin yıllık tarihi geçmiş olan Latmos Dağı’nda planlanan taşocağı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı yurttaşların mücadelesinin ardından iptal edildi.

Tarım ve turizm kenti olan Aydın'da taş ocakları doğada ve tarım alanlarında büyük tahribata neden olmuş durumda. Söke ilçesi Burunköy Mahallesi'nde, yaklaşık 4 yıl önce köylülerin büyük tepkisine rağmen faaliyete geçen taşocağı, bölgede bulunan binlerce zeytin ağacını yok etti. Taşocağı, zeytinliklerin yanı sıra tarım arazilerine ve hayvanların otladığı meralara ciddi zararlar verdi. Bölgedeki üreticiler ise taş ocağından çıkan tozların zeytin ağaçlarında verim düşüklüğüne neden olduğunu ve tarıma darbe vurduğunu belirtti.

Taşocağı şirketinin alanı tahrip edip ettikten sonra bırakıp gittiğini belirten Burunköy Mahallesi Muhtarı Muharrem Kaçar, "Burada halk şirkete uzun süredir tepkiliydi. Üreticilerin tarlalarından aldıkları verimler düştü. Şirket bir süredir faaliyet göstermiyor. Alanı bu şekilde bırakıp gitti. İnsanlar gelip taş ocağının ve dağın son halinin fotoğrafını çekiyor" dedi.

YENİ PROJE YENİ TEHDİT

Latmos Dağı’nın civarında bulunan Karacahayır mahallesi de madenlerin tehdidi altında. Yapılması planlanan taşocağına karşı çıkan bölge halkı, şirketin aldığı ÇED olumlu kararını iptali için açtığı davayı kazandı.

Milas-Söke Karayolu üzerinde yer alan Herakleia’nın yer aldığı, Antik Çağ’da Latmos Dağları olarak bilinen Beşparmak Dağları, sarp ve ormanlarla kaplı bir bölge. Bölgede çalışmasına izin verilen taşocağının 8 bin yıllık tarihi tehdit etmesine karşın köylüler dava süreci başlatmıştı.

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Verdikleri hukuki mücadeleyi anlatan Karacahayıt Mahallesi Muhtarı Nebil Kırca, "İlk olarak Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklara topladığımız imzalı dilekçeleri gönderdik. Daha sonra dava açtık. ÇED iptal davasını kazandık. Yasal sürecin takipçisiyiz. Şirket karara itiraz etti. İtirazlarının boşa çıkacağına inancımız tam. Maden ocağının açılmasını kesinlikle istemiyoruz. Biz köylüler olarak çok kararlıyız sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

TEK SORUN JES DEĞİL

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Mehmet Vergili, Aydın'da her türlü tahribata karşı mücadele ettiklerini belirtti. Vergili, "Aydın'ın tek sorunu JES'ler değil, taş ocakları ve madenler için çalışmalarımız sürüyor. Köylüler eskisi gibi bu mücadeleleri tekrar sahiplendi ve her alanda haklarını arıyorlar. Ancak Aydın'ın tamamı büyük tahribat altında. Bunların dışında Denizli-Aydın karayolundaki tarım arazileri de imara açıldı. Aydın'ın her yeri tahrip ediliyor, yakıp yıkılıyor"

Etiketler
Aydın Tehdit Turizm Zeytinli