WMO'dan kaygı verici rapor: 170 yılın rekoru

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) dün yayınladığı raporda 2015, 2016, 2017 ve 2018'nin 170 yılın en sıcak seneleri olduğunu açıkladı.

WMO'dan kaygı verici rapor: 170 yılın rekoru

Sera gazı salınımının artmasına bağlı olarak uzun vadeli iklim değişikliğinin sürdüğünün kanıtı Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından hazırlanan son raporda da kanıtlandı ve 2015, 2016, 2017 ile 2018 son 170 senenin en sıcak dört yılı olarak kayıtlara geçti.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) raporunda güçlü El-Niño kasırgasının da yaşandığı 2016, en sıcak sene olmaya devam ediyor. 2017 ve 2017 arasındaki küresel ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi senelerin 1.1 derece üzerinde.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Uzun vadeli sıcaklık eğilimi, senelerin sıralamasından çok daha önemli ve bu eğilim yükselişe işaret ediyor" vurgusu yaparken "Kayıtlar altındaki en sıcak 20 yıl, son 22 yılda gerçekleşti. Son dört yıldaki ısınma derecesi hem karada hem de okyanusta olağanüstüydü" dedi.

"Sıcaklıklar hikayenin sadece bir kısmı"

Petteri Taalas şöyle devam etti:

"Sıcaklıklar hikayenin sadece bir kısmı. Aşırı ve yüksek etkili hava koşulları 2018'de ekonomileri ve ekosistemleri tahrip eden yankıları olan birçok ülke ve milyonlarca insanı etkiledi.

"Dünyanın önceliği bu olmalı"

"Aşırı hava olaylarının çoğu, iklim değişikliğinin sonuçlarından beklediklerimizle tutarlı. Bu, yüzleşmemiz gereken bir gerçek. Sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim adaptasyon önlemleri küresel bir öncelik olmalı."

Detaylı rapor Mart'ta açıklanacak

WMO, Mart ayında iklim durumuyla ilgili detaylı raporunu yayınlayacak. Bu rapor, sıcaklık değişkenliği ve eğilimleri, yüksek etkili olaylar ve artan karbondioksit konsantrasyonları, Arktik ve Antarktika deniz buzunun azalması, deniz seviyesinin yükselmesi ve okyanus asitlenmesi gibi uzun vadeli iklim değişikliğinin temel göstergelerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirecek.

BM Sekreteri: Veriler kaygı verici

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, verilerin kaygı verici olduğunu belirterek "iklim eylemini ele almanın aciliyetinin" doğrulandığını söyledi.

IPCC raporu da 'acil durum' uyarısı yapmıştı

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan ve Ekim ayında yayınlanan, küresel ısınmanın 1,5 C ile sınırlandırılmasının aciliyetini ortaya koyan rapor, bu sene Polonya'nın Katowice kentinde yapılan iklim zirvesinde de gündem olmuş, ancak zirvedeki adımlar iklim aktivistleri tarafından yetersiz bulunmuştu.

Etiketler
Meteoroloji Rekor