Psikopatların beynindeki farklı bölge tespit edildi

ABD'de ve Singapur'daki üç üniversiteden araştırmacılar, psikopati teşhisi konmuş insanlardaki biyolojik farkı tespit etmiş olma ihtimallerinin yüksek olduğunu duyurdu.

Psikopatların beynindeki farklı bölge tespit edildi

Nanyang Teknoloji Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi ve Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nden sinirbilimcilerin oluşturduğu ekip, psikopatların beyinlerindeki striatum bölgesinin daha büyük olduğunu saptadı. Beyindeki bu bölgenin, hem motor beceriler hem de eylem planlama, karar verme, motivasyon ve ödül algısı gibi birçok bilişsel sürecin koordine edilmesinde görev aldığı biliniyor.

120 BEYİN İNCELENDİ

Araştırmada manyetik rezonans (MR) cihazıyla 120 katılımcının beyinleri incelendi. Daha sonra bu bireyler, psikopatiye ilişkin özelliklerin varlığını belirlemek için psikolojik değerlendirme testlerine tabi tutuldu.

Independent’in haberine göre, bulgular, psikopati özelliklerine sahip kişilerin beynindeki striatum bölgesinin diğerlerine göre yüzde 10 daha büyük olduğunu gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi Journal of Psychiatric Research'te yayımlanan araştırma, psikopat bireyler ve diğer bireyler arasındaki açık biyolojik ayrımı temsil ediyor.

Psikopatik niteliklerin görüldüğü kişiler, bencil ve antisosyal eğilimlere sahip oluyor. Bu da söz konusu bireylerin, eylemlerinin olumsuz sonuçlarından suçluluk duymamasına, empati eksikliğine ve bazı durumlarda suç eğilimleri göstermesine neden oluyor.

Ayrıca bu, psikopatik niteliklere sahip herkesin yasaları mutlaka ihlal edeceği anlamına gelmiyor. Ancak psikopatinin daha agresif davranışlarla ilişkili olduğuna dair önemli kanıtlar da var.

Dolayısıyla biyolojinin antisosyal davranışlar ve suçlardaki rolünün anlaşılması, psikolojideki mevcut davranış teorilerinin geliştirilmesine ve yeni tedavi seçeneklerinin ortaya çıkmasına önayak olabilir.

“BEYİNLERİ NORMAL GELİŞMİYOR”

Pennsylvania Üniversitesi Kriminoloji, Psikiyatri ve Psikoloji bölümlerinde görev alan Profesör Adrian Raine, "Striatumunun boyutu gibi biyolojik özellikler kalıtsal olabilir, yani ebeveynden çocuğa aktarılabilir. Bulgular psikopatiye dair nörogelişimsel bakış açılarına destek sağlıyor. Bu kişilerin beyinleri çocukluk ve ergenlikte normal bir şekilde gelişmiyor. Psikopatların mülkiyet, cinsellik ve uyuşturucu içeren suç faaliyetleri de dahil olmak üzere, ödül kazanmak için aşırı çaba sarf ettiğini her zaman biliyorduk" diye konuştu.

Etiketler
Muş Üniversite