'Çevre dostu kimya' Nobel'i getirdi

2021 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri 'asimetrik organokataliz' aracı geliştiren Benjamin List ve David W.C. MacMillan oldu.

'Çevre dostu kimya' Nobel'i getirdi

2021 Nobel Kimya Ödülü Benjamin List ve David W.C. MacMillan'a verildi. İki bilim insanı ödülü, moleküler (küçük parçacık) yapı oluşturmak için geliştirdikleri 'asimetrik organokataliz' aracı için aldı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Benjamin List ve David W.C. MacMillan'ın molekül inşasında yeni ve mahir bir araç olan "organokatalizi" geliştirmelerinden ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldükleri açıklandı.

KİMYAYI DAHA 'ÇEVRE DOSTU' HALE GETİRDİ

İki bilim insanının geliştirdiği bu aracın, farmasötik araştırmalarında büyük etki yarattığına ve kimyayı daha "çevre dostu" hale getirdiğine işaret edildi.

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada "Organik katalizörler çok sayıda kimyasal reaksiyonu yürütmek için kullanılabilir. Bu reaksiyonları kullanarak araştırmacılar, yeni ilaçlardan, güneş pillerinde ışığı yakalayabilen moleküllere kadar her şeyi daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilirler" ifadelerine yer verildi.

Ödül, 2020'de "DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye olanak sağlayan 'CRISPR/Cas9' sisteminin geliştirilmesine katkılarından ötürü" Fransız mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier ile Amerikalı biyokimyacı Jennifer A. Doudna'ya verilmişti.

Etiketler
Nobel