Sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı 4,8 milyon daha arttı

Facebook ve Messenger, Türkiye’de üye kaybederken, Instagram 4 milyon yeni kullanıcıyla Youtube’un tahtını sarsmaya başladı.

Sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı 4,8 milyon daha arttı

Londra merkezli sosyal medya kuruluşu We Are Social’ın Temmuz 2021 araştırmasında, Türkiye’de en fazla kullanıcısı olan sosyal medya mecrasının Youtube olduğu belirlendi. Youtube, Ocak-Haziran 2021 döneminde 50,6 milyon olan kullanıcı sayısını korudu.

Instagram, 2021’in ilk yarısında kullanıcı sayısını 4 milyon artırarak 50 milyon üyeye ulaştı ve Youtube’un tahtını sarsmaya başladı. 2020 yılı başında Türkiye’de 38 milyon kullanıcısı olan Instagram’ın, pandemi ile başlayan yükselişi, 2021 yılında da aynı hızla devam etti.

Facebook ve Facebook Messenger, 2021 yılında Türkiye’de kullanıcı sayısı gerileyen platformlar olarak dikkati çekti. Facebook kullanıcı sayısı 38 milyondan 37 milyona; Facebook Messenger kullanıcı sayısı da 21 milyondan 19 milyona geriledi.

2021’in ilk yarısında Twitter kullanıcısı Türklerin sayısı da 2 milyon artarak 15,6 milyona çıktı.

Snapchat, 6 aylık dönemde 600 bin yeni kullanıcı kazanarak Türkiye’deki üye sayısını 11,7 milyona çıkarttı.

Araştırmada konu ettiği bir diğer sosyal medya mecrası ise Linkedin oldu. Türkiye’de Linkedin kullanıcısı sayısı 2021’in ilk yarısında 1,2 milyon artarak 11 milyona ulaştı.

We Are Social, söz konusu araştırmasında WhatsApp, Telegram, Tiktok gibi popüler sosyal medya mecralarında sadece dünya genelindeki kullanıcı sayılarını paylaştı, ülkeler ayrıntısına yer vermedi.

TÜRKİYE E-TİCARETTE DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE

16-64 yaş grubunu kapsayan araştırmada, son bir hafta içinde online alışveriş yapanların oranları da ortaya konuldu. Türkiye’de bu oran yüzde 44,5 olarak belirlendi.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmayı değerlendirirken, internetten alışveriş yapma sıklığının pandemiyle birlikte arttığına değindi.

Her hafta düzenli e-ticaret yapanların dünya ortalamasının yüzde 39,3 olduğuna dikkati çeken Kayral, “E-Ticaretin en yaygın olduğu İngiltere’de bu oran yüzde 48, ABD’de ise yüzde 45. Türkiye artık, gelişmiş ülkeler seviyesine hızla yaklaşıyor. E-ticaretin bu denli yaygınlaşmasında sosyal medyanın da rolü büyük. Türkiye’de 55 milyon sosyal medya kullanıcısı var ve bu kişiler her gün ortalama 2-3 saat sosyal medyadalar. E-ticaret siteleri bu potansiyeli kullanmak için sosyal medya reklamlarını yoğunlaştırdılar. Artık birçok şirket, sosyal medyayı doğrudan satış aracı olarak da kullanıyor” diye konuştu.

Etiketler
Instagram Türkiye YouTube Facebook