'Kehribar Güneş Tutulması' için geri sayım başladı

2019’un merakla beklenen gökyüzü olaylarından Güneş tutulması için geri sayım başladı.

'Kehribar Güneş Tutulması' için geri sayım başladı

Yılın ikinci Güneş Tutulması en net Şili’de bulunan Atacama Çölü’nde izlenecek. Türkiye saatiyle 16.24 meydana gelecek olan tutulma, Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Peru’dan da izlenebilecek. Tam Güneş tutulması ülkemizden gözlemlenemeyecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?

Güneş tutulması, Dünya’nın çevresinde dolanmakta olan Ay’ın Güneş diskinin önüne geçmesi ve gölgesinin Dünya yüzeyinin üzerinden geçmesi sonucu oluşur.

Gölgenin ortadaki bir bölümü içinden hiçbir Güneş ışığı geçmez. Yer yüzeyindeki gölgenin içindeki gözlemcilere Güneş diski, Ay diskiyle tümüyle örtülmüş gibi gelir.

Buna tam Güneş tutulması denir. Gölgenin Dünya ile kesiştiği kesimi dar olduğundan tam Güneş tutulması çok az yerden tam olarak gözlemlenebilir.

Tam tutulmanın yanı sıra, halkalı tutulma ve kısmi tutulma diye iki ayrı güneş tutulması daha vardır. Her yıl sayısı iki ila dört arasında değişen güneş tutulması olayı gerçekleşir. Tutuma sayısı nadiren dördü geçer.

Kısmı güneş tutulması gökbilimcilere fazla bilgi sağlamaz, ancak tam tutulma sırasında Güneş’in daha soluk kesimleri görünebilir hale geldiği için gözlem imkanı artar. Bilim adamlardı, tam güneş tutulmasını ‘en gizemli doğa olaylarından’ biri olarak nitelendiriyor.