Musk'tan mağaradaki çocukları kurtarmak için ilginç öneri

SpaceX firmasının kurucusu Elon Musk, Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 çocuğun kurtarılması için bir formül ortaya attı: Mağaranın içinde tünel görevi görecek bir 'şişme şato' oluşturulması...

Musk'tan mağaradaki çocukları kurtarmak için ilginç öneri

Amerikan uzay aracı üreticisi SpaceX firmasının kurucusu ve elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Üst Yöneticisi Elon Musk, Tayland’da iki haftadır bir mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve takım hocalarının kurtarılması için bir öneri ortaya attı. Musk, çocukların hava ile şişirilmiş naylon bir tünel aracılığıyla mağaradan çıkarılabileceğini söyledi.

12 futbolcu çocuk ve takım hocaları, 23 Haziran’da mağaraya girmiş ancak yağmurun içerideki su seviyesini yükseltmesi ve boşlukları doldurması sonucu dışarı çıkamamıştı. Yerleri ancak 10 gün sonra tespit edilebilen kafileye oksijen, gıda ve tıbbi yardım sağlanırken, dışarıya doğrudan bağlantı açılması amaçlı çalışmalar da sürüyor. Ancak kötü hava şartları nedeniyle çocukların çıkarılmasının en az üç-dört gün alacağı belirtiliyor.

MUSK NE ÖNERDİ?

Yardım çalışmalarına bir ekip ve batarya desteği gönderen Musk ise bu çalışmaları hızlandırabilecek bir öneri sundu. Twitter hesabından söze “Belki denemeye değer” diye başlayan Musk, mağaradaki dehliz ağının içine 1 metre çapında naylon bir tüp sokulmasını önerdi. Musk, bu tüpün daha sonra bir şişme şato gibi şişirilmesini, böylece suyun içinden de geçecek bir hava tüneli/koridoru oluşturulmasını önerdi. Elon Musk, bu ‘tünel’in, tahliye çalışmalarını zorlaştırdığı belirtilen 70 santimetre derinliğindeki çukur gibi sorunlu yerlere karşı da bir çözüm olacağını belirtti.

Etiketler
Elon Musk Tayland SpaceX