Her şeye zam üstüne zam yapan devletin gözlük çerçevesi için verdiği komik destek hiç değişmedi

Türkiye’de her şeyin fiyatı artarken devletin gözlük çerçevesi ve camına verdiği destek çok düşük kaldı. SGK’nin destegi ile değil gözlük, kılıfını bile alabilmek mümkün değil. Bu nedenle de gözlükçüler reçeteleri işleme bile koymuyor.

Her şeye zam üstüne zam yapan devletin gözlük çerçevesi için verdiği komik destek hiç değişmedi

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, SGK’nin, üç yılda bir olmak üzere gözlük çerçeve bedeli olarak 37.80 TL, gözlük camı için ise 10 ile 16 lira arasında ödeme yaptığına işaret eden Bakırlıoğlu, bu rakamların 17 yıldır hiç değişmediğini belirtti.

Bakırlıoğlu, AKP’nin iktidara geldiği 2002’de ödenen bu bedellerle yurttaşın bir gözlük alabilirken, bugün optik işyerlerinin yazılan reçeteleri işleme koyma gereği bile duymadıklarını vurguladı.

Türkiye’de 6 bin 600 optik müessesesi, 147 imalatçı fabrika, ithalatçı, tedarikçi ve 30 bin çalışanıyla gözlük alanının önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu, gözlük için verilen bedellerin değişmemesinin sağlığın paralı hale getirildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Bu uygulamanın sosyal devlet anlayışı ile de bağdaşmadığını dile getiren Bakırlıoğlu, “Ortalama gözlüğün 500 TL olduğu düşünüldüğünde devlet katkısı çok cüzi” dedi.

Etiketler
Türkiye