Aktüerya bölümü nedir ? Aktüerya mezunları ne iş yapar ?

Dünya'nın en prestijli meslekleri sıralaması yapıldığında otoriteler tarafından sürekli olarak ilk üç sırada konumlandırılan aktüerya nedir? Aktüerya mezunları ne iş yapar? Cevapları haberimizde.

Aktüerya bölümü nedir ? Aktüerya mezunları ne iş yapar ?

Aktüerya Nedir ?

Aktüerya, insanların doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; kaza, yangın, deprem, hırsızlık, sel gibi malvarlığına etki eden, önceden bilinmesi beklenmeyen olayları, bu olaylardan kaynaklanacak finansal etkileri inceleyen bir bilimdir. Bilim dalı olması yönüyle rahatlıkla içerisinde matematik, istatistik, ekonomi, finans gibi konuları barındırdığı sonucuna varılmaktadır. En geniş anlamıyla aktüerya, hukuk, finans ve matematiğin birleşme noktasıdır.

Aktüerya bölümünün eğitimi hakkında neler söyleyebiliriz?

Aktüerya bilimi üniversitelerde 4 yıllık lisans programları arasındadır. Aktüerya eğitiminin amacı bizleri bilebilecek durumda olmadığımız olaylara karşı doğabilecek olumsuzluklara karşı korumak, hasarları en aza indirgemektir. Burdan yola çıkılarak lisans eğitiminde temel anlamda sosyoloji, felsefe, psikoloji dersleri verilirken akademik anlamda risk kuramı, hayat ve hayatdışı sigortalar matematiği, hasar modelleri gibi dersler öngörülmüştür.

Bir aktüerya öğrencisinin/ aktüer adayının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Aktüerya bölümünü seçmeden önce mutlaka bu bölümün içerdiği alt başlıklara bakılmalıdır. Sayısal yeteneğe, olaylara yaklaşımlardaki genel duruşlara, çözüm üretebilirliğe dikkat edilmelidir. Her şey mesleğe olan bağlılıkla kolaylaşacağından severek yapılmalı yanında da duyarlı ve sabırlı olunmalı, empati kurulabilmelidir. Insan hayatı söz konusu olacağından kapsamlı araştırmalar gerektiği, çok yönlü düşünebilmek için de sıkça gündemin takip edilmesi, insanın kendisini geliştirmesi tek başına lisans eğitimini tamamlamanın yeterli olmayacağını unutmamak gerekir.

Mezun olduktan sonra iş imkanları, çalışma hayatı nasıldır?

Aktüerler, ekonomi çatısı altındaki her yerde var olabilecektirler. Bu açıdan yelpazesi çok geniştir bu da aktüerya bölümü mezunlarına büyük bir fırsattır. Sigorta, brokerlık, eksperlik şirketlerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı gibi kamu kurumlarında iş imkanı bulurlar. Büro ortamında bireyler ve çalışma arkadaşları ile doğrudan iletişimle çalışan aktüerlerin başlıca işleri sigorta sistemleri kurmaktır. Beraberinde emeklilik programları yapmak gelmektedir. Mezunlar, aktüerlik sınavlarına girerek imza yetkisine sahip aktüer unvanını da alabilirler. Aktüerya biliminin mesleki tarafıyla az bilinmesi de mezunların en iyi avantajıdır.

Aktüerya bölümüne girmek isteyen öğrenciler nasıl bir yol izlemelidir?

Öncelikle YÖK ün belirlediği sınavda yeterli sayısal ağırlıklı puanı almak, ÖSYS klavuzunda aktüerya lisans programı ile ilgili yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir. Meslek liselerinden sigortacılık bölümü mezunu iseniz ek puan söz konusu olacaktır; sigortacılık ön lisansı mezunu iseniz DGS de başarılı olarak yine Aktüerya Bölümü lisans programına yerleşebilirsiniz.

Nasıl başarılı olunur ?

Her meslekte olduğu gibi özveri gerekmektedir. Aktüeryaya özgü olarak da istatiksel beceri geliştirilmelidir. Özellikle yurtdışında çok önemli meslekler arasında yer almasından ötürü en yaygın olduğu ülkelerdeki sistemler araştırılmalıdır. Tüm insanların selameti düşünülerek çalışma hayatı geçirildikçe kişisel statü olarak da maddi olarak da yeterli tatmin düzeyine gelinecektir. Başlangıçta da söylendiği gibi kişisel yetiler iyi değerlendirilip doğru bölümün seçilmesi başarının tek sırrıdır.