'Cezaevlerinde B1 vitamini verilmiyor' iddiası

Doktor Samet Mengüç, TTB’ye cezaevlerinden B1 vitamini verilmediğine dair başvuruların sıklaştığını aktardı.

'Cezaevlerinde B1 vitamini verilmiyor' iddiası

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi ve TTB İnsan Hakları Kol Sorumlusu Op. Dr. Samet Mengüç, açlık grevindeki Leyla Güven ve tutsakların kritik aşamayı çoktan geçtiğine dikkat çekti.

Birgün gazetesinden Zeynep Kuray'ın haberine göre Mengüç, TTB’ye cezaevlerinden B1 vitamini verilmediğine dair başvuruların sıklaştığını aktararak, açlık grevindeki tutuklulara B1 vitamini vermeyenlerin suç işlediğini vurguladı.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı ve giderek yayılan açlık grevi 100’üncü gününde. Mengüç, önceki gün hastaneye kaldırılan ve tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Leyla Güven’in kritik aşamayı çoktan geçtiğini vurguladı. Güven’in açlık grevinin üç ayı doldurduğuna işaret eden Mengüç, 90 günden sonra her an her şeyin olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de F Tipi cezaevlerine karşı cezaevlerinde yapılan ve toplam 122 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği 1999-2000 yıllarındaki ölüm oruçlarını ve 2012’deki açlık grevini yakından takip eden ve bu konuda deneyim sahibi olan Mengüç, “Acı ama açlık grevleri konusunda en deneyimli ülkelerden biriyiz” diyerek durumu özetledi. Mengüç, açlık grevinin hekimliği öteden beri çok rahatsız eden bir konu olduğunu, ancak hekimliğin bu sürece müdahil olmayı kaçınılmaz hale getirdiğini vurguladı. Bu anlamda açlık grevine başlayan her insanın sağlık desteğine ihtiyacı olduğunu hatırlatan Mengüç, bu ihtiyacın da ancak ve ancak hekimler üzerinden giderilebileceğini kaydetti.