Sakıncalı ilan edilmişti: 'Osmanlı'da Oğlancılık' kitabı davasında karar

'Osmanlı’da Oğlancılık' kitabının toplatılıp sakıncalı ilan edilmesine karşı açtığı davayı kazanan yayınevi, kitaptaki bilgilerin Osmanlı belgelerine dayanmasını gerekçe gösterdi.

Sakıncalı ilan edilmişti: 'Osmanlı'da Oğlancılık' kitabı davasında karar

Kaynak Yayınları tarafından 2 yıl önce yayınlanan Rıza Zelyut’un kaleme aldığı 'Osmanlı’da Oğlancılık' kitabına, yayımlanmasından kısa bir süre toplatılma kararı verilmişti. Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu kararıyla kitap geçtiğimiz Ocak ayında 'sakıncalı' listesine alınmış ve siyah poşette satılmasına karar verilmişti.

Karara tepki gösteren Kaynak Yayınları, yayınladığı açıklamada, kitaptaki bilgilerin Osmanlı klasik metinlerinden, padişah, yazar ve şairlerinin divan, şehrengiz ve eserlerinden yararlanılarak kaleme alındığına dikkat çekerek, kitabın çocuklara zarar vermek bir yana, aksine çocuklara zarar veren yapıyı deşifre ettiğini belirtmişti.

Kaynak Yayınları’nın karara karşı açtığı dava sonuçlandı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, kitaptaki bilgilerin Osmanlı dönemine ait belgelere dayanmasını gerekçe göstererek kitabın sakıncalı listesinden kaldırılmasına ve siyah poşetsiz bir şekilde satılabilmesine izin verdi.

Etiketler
Osmanlı