Siyasetin ana gündemi ekonomi

Koronavirüs salgını ve döviz kurundaki yüksek artış, bu hafta da siyasetin ana gündem maddeleri olacak.

Siyasetin ana gündemi ekonomi

Koronavirüs salgını ve döviz kurundaki yüksek artış, bu hafta da siyasetin ana gündem maddeleri olacak. Muhalefet, özellikle Merkez Bankası Başkanı’nın bir kez daha görevden alınmasının ardından ekonomi çalışmalarına yöneldi. Liderlerin de kamuoyuna “yoksulluk” üzerinden seslenmesi bekleniyor.

TBMM’de yarın partilerin haftalık grup toplantıları gerçekleştirilecek. CHP, MHP, HDP ve İyi Parti liderleri kamuoyuna seslenecek. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Çarşamba günü grup toplantısını gerçekleştirmesi bekleniyor.

Muhalefet liderleri, grup toplantılarının büyük bir bölümünü ekonomiye ayıracak. Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi, durdurulamayan döviz artışı, TL’nin hızlı değer kaybı ve iktidarın tüm bunlara rağmen bütçe tercihini halktan yana kullanmaması, temel eleştiriler olmaya devam ediyor. Bu kapsamda CHP ve HDP, çeşitli “ekonomi ve üretim” buluşmaları gerçekleştirecek. Partilerin yetkili kurullarına ise “yoksulluk ve ekonomi” konulu raporlar sunulacak.

İSTİHDAM TORBASI TAMAMLANACAK

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde ise özellikle işçilerin tüm kazanımlarını yok etmeyi amaçlayan torba teklifin görüşmeleri sürecek. Bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin maddeleri kabul edilen teklifin bu hafta yasalaşması bekleniyor. İşçilerin kıdem, emeklilik ve işsizlik ödeneği gibi hakları, torba teklifle ellerinden alınabilecek.

DÖRT BAKANLIĞIN BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 2021 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri sürecek. Komisyonun gündeminde bu hafta dört bakanlık bulunuyor. Yarın Adalet Bakanlığı, Çarşamba Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Perşembe Milli Savunma Bakanlığı ve Cuma da Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2021 Yılı Bütçe Teklifleri ele alınacak.

‘Tartışma programı erken bitsin’ önerisi

İyi Partili Milletvekili Erhan Usta, tartışma programlarının erken saatte bitirilmesini önerdi. Usta, “Toplum olarak erken yatıp erken kalkıp işimizde gücümüzle ilgilenmemiz gerekiyor” düşüncesini dile getirdi.

RTÜK bütçesinin de ele alındığı görüşmelerde İyi Parti Milletvekili Erhan Usta ise ‘kişisel görüşüm’ diyerek televizyondaki tartışma programlarının erken bitirilmesi çağrısında bulundu. Toplum olarak geç yatıp geç kalkıldığına söyleyen Usta, “Bunun bir nedeni de herhâlde gece on ikiden sonra televizyonlarda çok cazip tartışma programlarının olması. Birçok insan saat 01.00-02.00’de biten programları izliyor. Belki bunları on ikiden sonraya sarkıtmamak lazım. Hakikaten, toplum olarak erken yatıp erken kalkıp işimizde gücümüzle ilgilenmemiz gerekiyor” dedi.

Etiketler
Salgın Döviz