CHP'li Adıgüzel Fatih Projesi'nin karnesini çıkardı: Etkileşimli tahta bulunan okul oranı yalnızca yüzde 46

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, uzaktan eğitim ve kaynak ihtiyacı tartışmalarının devam ettiği bu günlerde Fatih Projesi’nin karnesini gözler önüne serdi.

CHP'li Adıgüzel Fatih Projesi'nin karnesini çıkardı: Etkileşimli tahta bulunan okul oranı yalnızca yüzde 46

FATİH Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulda etkileşimli tahta bulunan okul sayısı 20 bin 703 olarak açıklanırken, fiber interneti bulunan okul sayısı 13 bin 489’da kaldı.

CHP’li Adıgüzel, “Bilindiği üzere iktidarın Fatih Projesi kapsamında en büyük iddiası akıllı tahtalardı. Ancak tıpkı dağıtılamayan 10 milyon tablette olduğu gibi akıllı tahtalarda da iddia edilen başarı elde edilemedi. Bugün Türkiye genelinde etkileşimli tahta bulunan okul oranı yalnızca yüzde 46. Fiber internet bulunan okul oranı ise yüzde 31.

Görüyoruz ki öğretmen maaşını yük olarak gören anlayış, eğitimde altyapıya yatırımı da yük görmüş. 10 yılda okullara fiber internet götürmeyen iktidarın, uzaktan eğitimde çağ atlatması beklenemez. Zaten sonuç da ortada. EBA bugün ‘Eğitimde Başarısızlık Ağı’na dönüşmüştür. Bunun bedelini ise ne yazık ki dar gelirli ailelerin çocukları ödüyor” dedi.

CHP’li Adıgüzel, yaptığı yazılı basın açıklamasında Fatih Projesi’nin 10 yıllık başarısızlık öyküsünü resmi rakamlarla ortaya koydu. Yapılan açıklamada Haziran 2020 itibariyle FATİH Projesi kapsamında yer alan toplam 47 bin 300 okulun yalnızca 20 bin 703’ünün etkileşimli tahtaya sahip olduğu belirtilirken, okullarda bulunan etkileşimli tahta sayısı 448 bin 763 olarak açıklandı.

Türkiye genelinde proje kapsamında yer alan 47 bin 300 okul baz alındığında, etkileşimli tahta bulunan okul oranı yüzde 46,32 olarak gerçekleşti. Etkileşimli tahta bulunan okul oranı en düşük rakama sahip ilk 5 il sırasıyla Şırnak, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin ve Van olarak açıklandı.

Buna göre etkileşimli tahta bulunan okul oranı Şırnak’ta yüzde 15,15; Şanlıurfa’da yüzde 20,28; Hakkari’de yüzde 22,22; Mardin’de yüzde 23,82; Van’da ise yüzde 23,89 oldu:

Etkileşimli tahta bulunan okul oranın en yüksek olduğu il Sinop olurken, onu sırasıyla Tunceli, Giresun, Kars ve Artvin izledi. Buna göre Sinop’ta proje kapsamındaki 143 okulun 95’inde etkileşimli tahta bulunuyor:

Öte yandan İstanbul, Ankara ve İzmir’de etkileşim tahta bulunan okul oranları sırasıyla yüzde 54, yüzde 58 ve yüzde 51 olarak açıklandı:

“Türkiye Genelinde Fiber İnterneti Olan Okul Oranı Yüzde 31” Fiber interneti olan okul oranlarında ise daha vahim bir tablo önümüze çıkıyor. Okullarda hızlı, güvenli ve kesintisiz internet erişimi için fiber altyapının önemli olduğuna vurgu yapan Adıgüzel, “Türkiye genelindeki 47 bin 300 okulun yalnızca 13 bin 489’unda fiber internet bulunuyor” dedi.

Buna göre fiber internet oranının en düşük olduğu il yüzde 7,94’le Hakkari:

Okullardaki fiber internet oranının en yüksek olduğu il Denizli olurken, onu sırasıyla Ankara, Yalova, Nevşehir ve Niğde izliyor:

İstanbul’daki 2 bin 888 okulda fiber interneti olan okul sayısı 955 olurken, İzmir’de bin 518 okulun yalnızca 521’inde fiber internet mevcut.

“TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ”

CHP’li Adıgüzel şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fatih Projesi’nde karşı karşıya olduğumuz bu tablo aslında bize bugün uzaktan eğitim sürecinde 20 milyona yakın öğrenci ve eğitimcinin yaşadığı sıkıntıların sürpriz olmadığını gösteriyor. Eğitimdeki insan kaynağı, teknoloji, zaman ve kaynak israfının en büyük göstergelerinden biridir Fatih Projesi.

Bundan 10 yıl önce MEB tarafından başlatılan ve aslında doğru bir planlama ile başarılı olabilecek bir projeyken, kaynakların israf edildiği başarısız bir seçim yatırımından öteye gidememiştir. Ne tabletler dağıtıldı ne de bugünkü tabloda gördüğümüz üzere okullardaki altyapı sorunları giderildi. Çünkü yandaşa ihale sevdası kaynakların doğru kullanımının önüne geçti.

Örneğin; Evrensel Hizmet Fonu bu projenin büyük bir ayağını oluşturuyordu. Sadece bu Fon bile amacına uygun olarak mevcut eşitsizliklerin giderilmesi için kullanılsaydı bugün yaşanılan birçok sorunun önüne geçilebilirdi. Resmi rakamlara göre yalnızca 2006-2018 yılları arasında toplanan Evrensel Hizmet Gelirleri 10 milyar TL’ye yakın.

Bu rakamın güncel olarak 12 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Peki bunun ne kadarı eğitime ayrılmış? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Fon’dan bugüne kadar, FATİH projesi kapsamında yapılan işlere ilave olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda VSAT kurulumu ve BT Sınıfları kurulması projeleri ile birlikte eğitim ile ilgili 1.973.990.676 TL yatırım yapılmış. Yani kabaca yüzde 20 bile değil.

Bu rakam bugüne kadar Fon’un amacına uygun kullanılmadığını gözler önüne sermektedir. Bugün bilgisayarı, tableti, interneti ve hatta erişebileceği televizyonu olmayan dezavantajlı milyonlarca çocuk Anayasal bir hak olan eğitime erişemiyor.

İktidar ise kaynakları doğru kullanmak yerine hayırseverlere bel bağlamış, taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyor.”

Etiketler
Okul Onursal Adıgüzel