'Hep beraber yaşamımızı tekrar örmek istiyoruz'

Yurdun dört bir yanında on binlerce kafe, bar, restoran, otel çalışanı açlıkla karşı karşıya. Ancak işçiler bu cendereden el birliğiyle çıkmaya, kendilerine bir savunma ve mücadele alanı yaratmaya kararlı.

'Hep beraber yaşamımızı tekrar örmek istiyoruz'

Yurdun dört bir yanında on binlerce kafe, bar, restoran, otel çalışanı açlıkla karşı karşıya. Ancak işçiler bu cendereden el birliğiyle çıkmaya, kendilerine bir savunma ve mücadele alanı yaratmaya kararlı. Bu amaçla son günlerde birçok yeni örgütlenme girişimi ortaya çıktı. Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası da (TEHİS) bu girişimler arasında.

Kadıköy’de önceki gün eylem yaparak kuruluşunu ilan eden TEHİS’in kurucularından Hazal Kayci ile konuştuk. Kayci, turizm, eğlence ve hizmet sektörü işçilerinin yalnız olmadığını belirterek; açlığa, sömürüye ve işsizliğe çözüm üretebilecek bir alternatif yaratmak istediklerini söyledi.

ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI

Sendika fikrinin salgın sürecinde doğmadığının, bunun zaten geçmişten bugüne süregelen bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Kayci, “Salgın sürecinde şartlarımız ağırlaştı ve biz de artık harekete geçmemiz gerektiğini düşünerek sendikayı kurduk” diye konuştu. Kayci, sektörde yaşanan sorunları şu sözlerle anlattı:

“Hizmet sektöründe birçok arkadaşımız uzun saatler boyunca sigortasız çalışıyordu. Arkadaşlarımızın çoğu kafelerde, restoranlarda sigortasız ve asgari ücretin altında ücretlerle çalışıyordu. Salgın sürecinde bu arkadaşlarımız işsiz kaldı ve sigortasız oldukları için hiçbir devlet desteğinden yararlanamadılar. Daha dün kafelerde çalışan müzisyen bir arkadaşımızın daha intihar ettiği haberi geldi. Hiçbir sosyal destek bulamayan arkadaşlarımız bir de içine kapanarak yalnızlaşıyor.”

DAYANIŞMALARI ÇOĞALTACAĞIZ

Örgütlü mücadeleyle işçiler için ortaya çıkan karanlık tablonun dağıtılabileceğini söyleyen Kayci, “Hiç kimse yalnız değil. Kimse içine kapanmasın, kendisini yalnız hissetmesin. Biz birlikte güçlüyüz” ifadelerini kullandı. İlk hedeflerinin toplu sözleşme yetkisi kazanabilmek için 10 bin üyeye ulaşmak olduğunu belirten Kayci, “Acil ihtiyaçlardan birisi şu anda dayanışma. İstanbul Kadıköy’de, Rulo isimli ev yemekleri yapan bir işyeriyle anlaşma yaptık. İşsiz kalan kafe, bar, restoran çalışanı arkadaşlarımız gelip buradan ücretsiz yemek yiyebilecek. Bu bir başlangıç elbette. Biz bu dayanışmaları geliştirmeye, çoğaltmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

HEP BERABER YAŞAMI TEKRAR ÖRECEĞİZ

Kayci, “Neden sendika?” sorumuza işe şu yanıtı verdi: “Patronların karşısına resmi ve muhatap alacakları şekilde oturabilmek istiyoruz. İşçi bir sorun yaşadığı zaman sendika olarak gideceğiz ve resmi bir kurum olarak sorunların çözülmesi noktasında patronla muhatap olacağız.”

Kayıt dışı çalıştırılan işçilerin de sendikası olacaklarını vurgulayan Kayci, “Sigortasız çalışan işçiler, öğrenciler, kadınlar ve göçmen işçiler için alt komisyonlarımız olacak. Sigortasız arkadaşlarımızı da bu komisyonlar aracılığıyla örgütleyeceğiz. Hep beraber yaşamımızı tekrar örmek istiyoruz” dedi.

İstanbul’un yanı sıra İzmir, Adana, Mersin ve Bursa’da da örgütlenme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Hazal Kayci, “İzmir’de ilk şubemizi kurmak üzeriyiz. Birlikte olursak güçlü oluruz” diye konuştu. (Birgün)