Recep Gürkan yandaşlara Valilik afişi ile yanıt verdi

Yandaşların hedef tahtasına oturttuğu Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Valilik afişlerinde de kentin adının Yunanca ve Bulgarca olarak yazıldığına dikkat çekti.

Recep Gürkan yandaşlara Valilik afişi ile yanıt verdi

Edirne Belediyesinin kente gelen Yunan ve Bulgar turistlerin yeni yılını kutlamak için hazırladığı afişlerde Edirne’nin isminin ‘Adrianoupolis’ ve ‘Odrin’ olarak yazılması yandaşlar tarafından hedef gösterilmişti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Gürkan Valilik afişlerinde de kentin adının Yunanca ve Bulgarca olarak yazıldığına dikkat çekti.

Afişlerden Bulgar ve Yunan turistlerin çok memnun olduklarını ve afişlerin komşu ülkelerde sosyal medyada paylaşım rekoru kırdığını açıkayan Gürkan: “Bizim için asıl önemli olan esnafımız çok memnun. Yılbaşı olması nedeniyle belki de bu afişlerin katkısıyla komşularımız akın akın alışverişe gelmeye başladılar. Bu herkes için sevindirici, mutluluk verici bir gelişmeydi.” şeklinde konuştu.

Recep Gürkan yandaşlara Valilik afişi ile yanıt verdi - Resim : 1

“ÖĞRETMENLİK GÜNLERİME DÖNMEME GEREK YOK”

Yılbaşından bir iki gün sonra aynı afişler nedeniyle bu sefer eleştiriler almaya başladıklarını anlatan Gürkan: “Orada niye Edirne yazmıyor da Edirne’nin Yunanca ismi olan, aslında Yunanca’dan önce eski isimlerinden biri olan Adrianoupolis yazıyor; niye Bulgarca’da Odrin yazıyor diye. Tabi bunun tarihi bir boyutu ve dil bilimi boyutu var. Şimdi öğretmenlik günlerime dönerek kara tahtanın başına geçip Türkçe dil bilgisi dersi verecek değilim. Herkes az veya çok bir eğitim almış insanlar. Biraz dil bilimini araştırırlarsa bunun böyle yazılması gerektiğini bileceklerdir.” dedi.

“EDİRNE BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVLERİNDEKİ DURUŞU BELLİ, EDİRNE’YE KAZANDIRDIKLARI BELLİ”

Bir hafta önce kendilerini tebrik edenlerin bir hafta sonra eleştirdiklerini anlatan Gürkan: “Bunu çok gülümseyerek karşıladım. Edirne Belediye Başkanının kim olduğu, soyu sopu, geçmişi belli… Bugüne kadar belediye başkanlığında, milletvekilliğinde, kamuda yaptığı görevlerdeki duruşu belli; Edirne’ye kazandırdıkları belli. Cumhuriyetçiliği, devletçiliği, Atatürkçülüğü, milliyetçiliği belli. Birçoğumuzun olduğu gibi ben bir Evlad-ı Fatihan torunuyum. Dördüncü kuşak dedeme kadar mezarlarımızı biliyoruz. Benim soyağacımda sekizinci kuşak baba tarafımdan dedeme kadar isimlerini biliyoruz, tapu kayıtları var. Balkanlarda hala tapulu yerlerimiz var. Beşinci kuşak dedem Recep Koç Bey, Kosova’da bir Osmanlı beyi, hala arazileri var orada. Hemşehrimiz Fatih tarafından Anadolu’dan Kosova’ya gönderilmiş, orada 500 yıl kaldıktan sonra Osmanlı-Rus 93 harbiyle beraber tekrar anavatana geri dönmüş bir ailenin mensubuyum. Bununla da gurur duyuyorum. Aslolan şudur; dördüncü kuşak dedemden itibaren dedelerimizin hiçbirinin mezarını bilmeyiz. Çünkü birçok savaşta gittikleri yerde şehit olup kalmışlar ve mezarı bilinmeyen şehitler arasında girmişlerdir. Bu da bizim gurur vesilemizdir.” şeklinde konuştu.

“BU HABERLER ÇIKTI, TURİSTLER GELMEDİ”

Medyada ve sosyal medyada bu tür olumsuz haberlerin çıkmasıyla beraber geçen hafta sonu Edirne’de Bulgar ve Yunan turistlerin yok denecek kadar az olduğunu belirten Gürkan, esnaflara da biraz sitem etmek istediğini belirterek: “Belediye başkanınız bu mücadeleyi sizler için yapıyor. Buna en çok sahip çıkması gereken sizlersiniz. Eğer biz bu mücadeleyi yapmıyor olsak Edirne’deki ekonomik kriz de Türkiye’deki ekonomik krizle eş değerde olur.” dedi.

“AMAÇ, KASIT YOK”

Edirnelileri şununla bununla yakıştırmanın, ölçülendirmenin kimsenin haddine olmadığını vurgulayan Gürkan: “Edirne’nin bu konumunu bilmeyen, birilerinin yanlış yönlendirmesiyle, özellikle sosyal medya ‘trol’lerinin seçim dönemine denk getirerek bir garabet yaratma çabalarından dolayı samimi duygularla üzülen vatandaşlarımız varsa onların üzüntülerine ben de üzülürüm. Kusura bakmasınlar. Ama burada böyle bir kasıt, amaç, dert yok. Gerçekte böyle bir sıkıntı da yok.” şeklinde konuştu.

“VALİLİK DE BÖYLE YAZDI”

Yaklaşık 1,5 yıl önce turistler için Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonuyla Edirne Valiliği ile birlikte turistler için WhatsApp hattı kurma kararı aldıklarını anlatan Gürkan, bunun için hazırlanan afişlerde de Edirne’nin adının ‘Adrianoupolis’ ve ‘Odrin’ olarak yazdığını söyledi. Gürkan; dükkanların camlarında, sosyal medyada, her yerde olan afişlerin bu haberler çıkınca apar topar toplandığını söyleyerek bunda ne kaçınılacak ne de saklanılacak bir şey olduğunu söyledi.

“BULGAR VE YUNAN VATANDAŞLARA HİTAP EDİYORUZ”

Gürkan şöyle konuştu: “Edirne Valiliği ile beraber yaptığımız bu projede Kültür ve Turizm Bakanlığının, Edirne Valiliğinin ve Edirne Belediyesinin logosu var. Burada bir art niyet aramak mı lazım? Yanlış mı yapılmıştır? Hayır, doğru yapılmıştır. Biz burada Türk vatandaşlarına değil; Bulgar ve Yunan vatandaşlarına hitap ediyoruz.”

“EDİRNE’NİN TARİHİNDE 12 TANE İSMİ VAR”

Edirne’nin tarihinde 12 tane ismi olduğunu ve bugünkü kimliğine bu 12 isimden aldığı kültürlerle ulaştığını belirten Gürkan: “Hadrianapolis, Odrin, Edrune, Edrine vardır, Edirne vardır. Bunların hepsi bizim. Ben şu anda Edirne Belediye Başkanı olarak bu şehrin 8300 yıllık geçmişinin de sorumluluğunu ve sahipliğini yapıyoprum. Bunları red mi edeceğiz, yok mu sayacağız? Ama söz konusu Misakı Milli sınırları ise herkes haddini bilecek. Onu bizden daha çok kimsenin savunamayacağını ben biliyorum.” diye konuştu.

“TURİST GELSİN DİYE KENDİMİZİ YIRTIYORUZ”

Edirne Valiliği ile beraber yaptıkları projeyi suçlama anlamında söylemediğini ifade eden Gürkan: “Biz yaptık ama onlar da yaptı diye söylemiyorum. Doğru bir örnek olması için gösteriyoruz. Edirne’ye, Türkiye’ye turist gelsin diye kendimizi yırtıyoruz.” dedi.

Efendim yok şunu yazdınız, bunu yazmadınız diye bir şey olur mu? Biz hükümetimiz de, Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar, yerel yönetimler de hepimiz Türkiye’ye ve kendi şehrine bir tane daha fazla turist gelsin diye uğraşıyor. Turistler gelsin diye her şeyi yapacak mıyız? Her şeyi yapmıyoruz zaten, çok şey yapıyoruz. Kimsenin bir başkasının cumhuriyetçiliğini, devletçiliğini, milliyetçiliğini sorgulama hakkı ve haddi yok. Merak edenler önce kendi geçmişlerine baksınlar, sonra da merak ettikleri kişinin geçmişine baksınlar. Her şey ortaya çıkar.

“ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK”

Gürkan konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Buradan tekrar bu çabada, Edirne’ye daha çok turist kazandırılması, Edirne esnafının ekonomik krizden daha az etkilenmesi için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu çabalarımız artarak devam edecek. Abdestimizden de yaptığımızdan da şüphemiz yok.”

Gürkan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Etiketler
Edirne Recep Gürkan