Özal’ın ve Demirel’in kemikleri sızlamıştır…

8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı 1984 yılında başbakan iken Hong Kong’da kaldığımız otelin girişindeki AVM’de alışveriş yaparken tek başına yakaladım. Birkaç kare fotoğraf çektim ve “Ne alıyorsunuz?” diye sordum.

“Bilgisayar” deyince şaşırdım çünkü o tarihte ODTÜ, TUBİTAK dev bilgisayar ağları kuruyorlardı ve ben de sordum: Başbakanlığa mı alıyorsunuz?

33 yaşındaydım ve ev tipi bilgisayar yapıldığını duymamıştım. Türkiye’de de satılmıyordu.

“Hayır, küçük oğlum Efe’ye, gel sen de çocuklarına al” dedi.

2 tane alacağız” diye pazarlık eden Özal 525 dolar olan fiyatı 475 dolara düşürdü ve Amstrad marka 2 bilgisayar aldık, üçer tane de oyun kasetini bedava verdiler...

Özal, “Gelecek nesiller bilgisayar çağında yaşayacaklar. Tüm gümrük vergilerini ve fonları sıfırlayacağız ki çocuklarımız gençlerimiz gelecek teknoloji çağından geri kalmasınlar” dedi.

Büyük oğlum Alper 7 yaşındaydı ve aldığım Sim City programı ile bilgisayar kullanmaya başladı.

Yükseliş Kolejinden mezun olunca Bilkent Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümünü kazanınca bir de yetenek sınavına girmek zorunda kaldı ki kazanacağından fazla umudumuz yoktu.

Yetenek sınavını kazandığını öğrenince şaşırdık ki kayıt yaptırmaya gittiğimizde bölüm öğretim üyeleri ile sohbet ederken “Sim City” oyunundan söz edince, “Evet çok faydası olmuştur. O oyun çocuklara şehir plancılığını harika öğretiyor “ dediler.

Bir oyunun eğitime bu kadar katkısı olacağını hayal bile edemezdim.

Değerli okurlarım,


RADYO VE TELEVİZYONLAR

Gelelim 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel ile ilgili bir anıma.

Türkiye’nin ilk özel televizyonu STAR 1 Magic Box’ın 1990 yılında Ankara Temsilciliğini kurduktan sonra uzun süre Anayasa ve yasalardaki TRT tekelinin kaldırılması için siyasilerle, açtıkları davalarla ve bürokrasi ile mücadele ettik.

Demirel’in genel başkanı olduğu Doğru Yol partisi (DYP) 1991'de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıktı ve DYP-SHP koalisyonu kuruldu.

SHP genel başkanı merhum Erdal İnönü, Star 1 TV için “Korsan TV” dedi ve SHP’liler çeşitli kentlerde yayının durdurulması için davalar açtılar.

Kırıkkale’deki bir mahkemeyi kazandık, Yargıtay da, “yurt dışı yayın” olduğu için kısa sürede onayladı.

İşte o günlerde Başbakan olan Demirel’i Davos’ta izliyordum. Otelin teknik müdürüne söyleyerek Eutelsat uydusundan yayın yapan STAR 1 televizyon yayınını tüm odalara verdirttim.

Demirel’in koruma müdürü Şükrü Bey’e de “odasındaki TV’den 47. Kanalı açarak STAR 1 ana haberini izlettirmesini önerdim.

Ben de odamda haberleri izlemeye başladım ki kapım çalında Şükrü Bey, “beyefendi seni çağırıyor acil” dedi.

Odasında, “Kardeşim nasıl çekiyor buradan Star televizyonu?” diye sordu.

O tarihte çatı antenleri ayarlanırken, çatıya çıkan ile ev arasında, “çekiyor mu?“ diye bağırılırdı.

A4 kağıda Avrupa, Türkiye haritasını elle çizip bir uydu resmi yaptım ve, “Almanya’dan uyduya çıkıyoruz, Avrupa kuzey Afrika, balkanlar ve Türkiye 60 santimlik çanak antenle izliyor” dedim.

Merhum Demirel, “De Facto durum var. Anayasa, yasalar değişmeli” dedi.

Anayasa’daki TRT tekelini sağlayan 133.madde 8 Temmuz 1993’de kaldırıldı.

3984 sayılı RTÜK yasa tasarısı TBMM’de görüşülürken 17 Nisan’da Demirel Vefat etti. Yasa yarım kaldı.

16 Mayıs’ta Demirel Cumhurbaşkanı seçildi. DYP kongresinde genel başkan seçilen Tansu Çiller 25 Haziran 1993’de Başbakan olunca yasa Meclis’te kabul edildi.

Değerli okurlarım,

Cep telefonlarına gelen vergi yükü nedeniyle bu anılarımı sizlerle paylaştım.

Özal’ın ve Demirel’in de teknolojiye önem vermesi sonucunda bugün dev bilgisayar sektörü ve yüzlerce radyo ve televizyon sektörü oluştu ki yüz binlerce kişiye istihdam devlete de vergi sağlıyor.

Bugün artık her cep telefonu bir bilgisayardır. İleri teknoloji ürünü akıllı cep telefonlarını çocuklarımızı ve gençlerimiz mahrum bırakmak yanlıştır.

Önce vergi adaleti sağlansın zenginden alıp fakire verecek adil vergi düzeni kurulsun. Vergi kaçakları önlensin.

Teknolojiye aşırı vergi koymak çocuklarımızın gelişmesine katkı sağlamaz.

Özal’ın ve Demirel’in ruhları şad olsun.