Korona geçirenleri neler bekliyor?

Pandeminin pik yaptığı ve mutant virüslerin kol gezdiği bu günlerde bu hastalılıktan korunmak için bir çok şeye dikkat ediyoruz. Ancak bir diğer sorun da...

Pandeminin pik yaptığı ve mutant virüslerin kol gezdiği bu günlerde bu hastalılıktan korunmak için bir çok şeye dikkat ediyoruz. Ancak bir diğer sorun da hastalığı geçiren binlerce insanı nelerin beklediğidir. Hastalıkla mücadele etmek kadar, hastalığı geçirenlere yardımcı olmak ve onlara yol göstermek de önemlidir. O halde aklımıza takılan sorulara kısaca yanıt vermeye çalışalım.

Koronavirüsten kurtulmak ne kadar sürer?

Koronavirüsten kurtulmanın süresi herkes için farklıdır. Birçok insan birkaç gün veya haftada kendini daha iyi hisseder ve çoğu insan 12 hafta içinde tamamen iyileşir. Ancak bazı insanlar için iyileşme daha uzun sürer.

Pek çok insanın 4 haftadan uzun süren semptomları “Uzun COVID” olarak adlandırır.

Koronavirüsten iyileşirken neler hissedebilirim?

Koronavirüsten iyileşiyorsanız, aşağıdaki semptomları yaşadığınızı fark edebilirsiniz:

nefes darlığı
kalıcı bir öksürük
yorgunluk ve enerji eksikliği
kas zayıflığı ve eklemlerde sertlik
iştahsızlık ve kilo kaybı

Nefes darlığı

Koronavirüsten iyileşiyorsanız, nefesinizi normalde olduğundan daha kolay tuttuğunuzu fark edersiniz. Nefes kontrolünü çok iyi yapar ve daha uzun süre nefes darlığı çekmeden yürüyebilirsiniz. Eğer nefes alıp vermekte zorlanıyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Kalıcı öksürük

Koronavirüsten iyileşiyorsanız, kalıcı bir öksürüğünüz olduğunu fark edebilirsiniz. Kuru öksürük, en yaygın koronavirüs semptomlarından biridir, ancak biraz balgam çıkardığınızı da görebilirsiniz.

İster kuru bir öksürüğünüz olsun, ister biraz balgamlı öksürdüğünüzü fark edin, kesinlikle bol su içmeli ve gerekirse buhar solumalısınız.

Eğer öksürüğünüz yeniden başlayıp balgam renginde değişiklik gördüyseniz hemen doktorunuza görünün.

Yorgunluk

COVID-19 gibi viral enfeksiyonlardan sonra yorgunluk çok yaygındır. Bazı insanlar kendini 2 veya 3 haftada daha iyi hissederken, bazıları haftalarca veya aylarca yorgunluk çekebilir.

Yorgun hissetmenizin ve uzun sürmesinin birçok farklı nedeni olabilir.

Yeterince uyku alamamak
Stres
Fiziksel olarak aktif olmamak
Her hangi bir iş yapmamak
Yorgun hissediyorsanız, kendinizi motive etmeye çalışın. Enerjinizi toplayıp, bir işte yoğunlaşmaya çalışın. Sevdiğiniz işleri yapmayı ve mümkünse yürüyüş yapmayı deneyin.

Uyku problemi

COVID-19'dan iyileşen pek çok insan, ister hastanede, ister evde iyileşirken uyumakta güçlük çektiklerini fark ediyor.

Nefes darlığı ve kuru öksürük uyumayı zorlaştırabilir. Yorgunluk, gün içinde uyumanıza neden olabileceği için uyku düzeninizi de bozabilir. Uykusuzluğa neden olabilecek bir diğer şey de hasta olma korkusu ve endişesidir. Bu, vücudu yüksek alarm durumuna getirerek uyumayı neredeyse imkansız hale getirebilir.

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, vücudunuzu iyi bir gece uykusuna hazırlamanız önemlidir. Bunu şöyle yapabilirsiniz:

Yatmadan 2 saat öncesinde ağır yemek yemeyi kesmek
Yatak odasında TV, cep telefonu veya iPad gibi ekranların cihazların olmaması.
Sessiz ve karanlık bir ortam olması.

İştahsızlık ve kilo kaybı

COVID-19'dan iyileşirken, normalden daha az iştahınız olduğunu fark edebilirsiniz. Ne kadar yiyecek ve içecek alabileceğinizi etkileyebilecek yutma güçlüğü de yaşayabilirsiniz.

Ruh halinizi, enerji seviyenizi ve COVID-19'dan genel olarak iyileşmenizi etkileyebileceğinden, ihtiyacınız olduğu kadar yemeye ve içmeye çalışmak önemlidir.

Bol sebze ve meyve tüketmek ve ayrıca D vitamini takviyesi almak gerekir. Tuz, doymuş yağ ve şekerden uzak durmakta da yarar vardır. Kilo almak isterken sağlığınızdan olmayın.

Ruh hali ve duygusal sorunlar

Aşağıdakiler szie duygusal sorunlarınız olduğunu düşündürtebilir:

Çoğu zaman üzgün veya kendini boş hissetmek
Ağlama krizleri geçirmek
Diğer insanlara karşı çok sinirli olmak
Karar vermekte zorlanmak.
Bunların süreç içinde geçeceği düşüncesi sizi rahatlatabilir. Ama sorunlar artarsa tıbbi yardımı alabilirsiniz.

Hafıza, konsantrasyon ve düşünme

Koronavirüs hastasıysanız, hafızanız, dikkatiniz ve konsantrasyonunuzla ilgili sorunlar yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Bilgiyi kafanızda tutmakta, olan bir şeyi hatırlamamakta veya ilaçlarınızı zamanında almayı unutmakta zorlanabilirsiniz.

Ayrıca dikkat dağıtıcı şeylere odaklanıp onları görmezden gelmeyi veya hızlı tempolu veya birden fazla kişiyi içeren konuşmaları takip etmekte zorlanabilirsiniz.

Eğer durum böyleyse, etrafınızdaki insanlar muhtemelen hafızanız, konsantrasyonunuz ve düşüncenizle ilgili sorunlarınız olduğunu fark etmişlerdir. Onlara yaşadığınız hastalık nedeniyle bunların olduğunu söylerseniz mutlaka size yardımcı olacaklar ve sizi anlayışla karşılayacaklardır.

Biraz uzun olmakla birlikte Covid-19 sonrası yaşayacalarımız ve bunlara karşı neler yapılabileceğini özetlemeye çalıştım. Asıl olan hasta olmamak ve korunmak ama bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Yinede siz kendinizi ve çevrenizi korumaya özen gösterin derim.

Sağlıklı günler dilerim.

Sorulanız için:

Instagram: dr.bayramyildiz