OBEZİTE , TANSİYON VE ŞEKER HASTALIĞI COVİD -19 İÇİN RİSK Mİ?

Covid-19 pandemisinin çok hızlı bir şekilde yayıldığı bu günlerde korunma ve aşının önemi son derece önem kazandı. Mutant virüsün gerek yayılma, gerekse de...

Covid-19 pandemisinin çok hızlı bir şekilde yayıldığı bu günlerde korunma ve aşının önemi son derece önem kazandı. Mutant virüsün gerek yayılma, gerekse de öldürme gücünün arttığı biliniyor. Ancak bu virüsün yol açtığı hastalık yapma ve ölüme yol açma gücü maalesef obezler, tansiyon, şeker ve kalp hastalarında çok daha fazla artmaktadır.

Yapılan bir çalışma, Amerika’da hastaneye yatan bir milyona yakın Covid-19 hastasının %30’unun obez, %26’sının tansiyon hastası, %20’sinin şeker hastası ve %12’sininde kalp yetmezliğine bağlı olabileceğini öngörmektedir. Buna göre hastaneye yatışların büyük bölümünün kardiyometabolik kaynaklı olduğu görülmektedir.

Ne yapmalı?

Bu salgın döneminde hastalarımızın nelere dikkat etmeleri gerektiğini özetlemeklersek:

Aşı: Hangi aşı olduğuna bakmaksızın sıranız geldiğinde mutlaka aşı olmalısınız. Koruyuculuk oranına bakmadan ve aşı karşıtı söylemlerden etkilenmeden aşı olmalısınız. Aksi takdirde virüsle temas ettiğiniz anda hastalanmanız kaçınılmazdır. Aşı sizin hem hastalanmanızı hem de hasta olsanız bile hafif atlatmanızı sağlar. Ayrıca toplumsal bağışıklığı da katkıda bulunursunuz.

Beslenme: Obezitenin Covid-19 için en büyük risk olduğunu belirtmiştim. Bu nedenle özellikle obezite sorunu olanların diğerlerin göre çok daha sıkı korunması gerekir. Hastalık onlarda çok ağır seyretmekte ve daha öldürücü olmaktadır. Beslenmede D vitamini almayı, bol sebze ve meyve yemeyi ihmal etmeyin. Aşırı yağlı ve ağır yemeklerden kaçının. Bakliyat tüketin. Multivitaminlerin yararları tartışmalıdır. Fazladan vitamin almak, sizleri sağlıklı ve dengeli beslenmekten daha fazla koruyamaz. Paranızı çöpe atmayın.

Tansiyon Yüksekliği: Yağlı, tuzlu yiyeceklerden kaçının. İlaçlarınızı düzenli kullanın. Her gün en az 45 dakika yürüyün.

Diyabet: Yürüyüş şekeri kontrol etmenin en sağlıklı yoludur. Ayrıca bakliyatlar ve sebze tüketmek önemelidir. Fazla kilo varsa zayıflamaya çalışın. Hamur işleri, makarna ve pirinçten uzak durum.

Kalp Hastaları: Kalp damarlarında sorun olan, stentli, kalp krizi geçirmiş hastaların özellikle ilaçlarını düzenli kullanmaları, yürüyüş yapmaları ve beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekir. Beslenmede en önemli olan şey trans yağlı hazır gıdalardan, unlu mamüllerden uzak durmaktır. Özellikle et ve et ürünleri ile yağlı süt ürünlerini sınırlı miktarda kullanmak gerekir. Ayrıca sebze ve bakliyat tüketmek önemlidir. Bu arada pandemi nedeniyle hastaneye gitmenin riskli olacağını hesaba katıp, önerilere çok sıkı uymakta yarar vardır.

Bütün bu saydığımız önerilerin sağlığımızı korumak ve sevdiklerimizle daha uzun yıllar yaşamak için olduğunu unutmayalım.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.