Trans kadın sporculara dava açıldı

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de trans kadın sporculara karşı açılan bu davanın, eşitliğe zarar verdiğini belirtti.

Trans kadın sporculara dava açıldı

ABD’nin Connecticut eyaletinde, kız çocukları lise öğrencisi olan üç farklı aile, lise öğrencisi trans kadın sporcuların, okullarda biyolojik kadın sporcularla birlikte yarışmasının engellenmesi için Connecticut Okullar Birliği ile Bloomfield, Cromwell, Glastonbury, Canton ve Danbury'deki eğitim kurullarına karşı dava açtı.

Bianet'te yer alan habere göre; Connecticut'taki Bölge Mahkemesinde açılan davada, trans kadın öğrencilerin, ilgili spor dalında biyolojik kadın sporcularla aynı cinsiyet kategorisinde yarışmasının, okul sporları da dahil olmak üzere eğitimde cinsiyet ayrımcılığını yasaklayan 1972 Eğitim Değişiklikleri Yasası'nı ihlal ettiği öne sürüldü.

"Yarış başlamadan sonucu biliyoruz"

Glastonbury Lisesi son sınıf öğrencisi Selina Soule, Canton Lisesi son sınıf öğrencisi Chelsea Mitchell ve Danbury Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Alanna Smith'in aileleri, trans kadın sporcuların erkek anatomisine sahip olduğunu ve biyolojik kadınlarla yarışmalarının, kızlarını unvan ve burs fırsatlarından mahrum ettiğini ileri sürdü.

Mahkeme sonrası Connecticut Meclis Binası binası önünde konuşma yapan öğrencilerden Lee Smith, "Zihinsel ve fiziksel olarak, henüz yarış başlamadan sonucu biliyoruz. Bu, biyolojik bir adaletsizlik. Tüm kızlar eşit bir oyun alanında rekabet etme şansını hak ediyor" dedi.

"Kendi sporlarında seyirci oluyorlar"

Ailelerin avukatı Christiana Holcomb "Kızları kendi sporlarında seyirci olmaya zorlamak, eğitim ve atletizmde kadınlar için eşit fırsatlar yaratmak üzere tasarlanmış federal bir yasa olan 1972 Eğitim Değişiklikleri Yasası ile tamamen çelişiyor. Connecticut'ın politikası yasayı ihlal ediyor ve kadınlar için yaklaşık 50 yıllık ilerlemeleri tersine çeviriyor" diye konuştu.

"Eşitliğe karşı bir tehdit"

Öte yandan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de trans kadın sporculara karşı açılan bu davanın, eşitliğe zarar verdiğini belirtti.

Konuyla ilgili konuşan ACLU LGBT ve HIV Projesi ile Trans Adalet direktör yardımcısı Chase Strangio, "Lise atletizminin amacı kapsayıcılığı desteklemek, sosyal bağlantı ile ekip çalışması oluşturmak ve tüm öğrencilerin gelişmesine yardımcı olmaktır. Dava, sporda cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine yönelik çalışmalara zarar verecektir" dedi.

Strangio, “Ayrıca, transseksüel gençleri yanlış yönlendiren ve lise atletizminin kromozomlar tarafından organize edilmesini talep eden bu şikâyet, trans bireylerin onuruna ve insanlığına bir saldırı, tüm öğrencilerin mahremiyetine ve eşitliğine karşı da bir tehdittir” diye konuştu.

Etiketler
Zarar