Bütçe görüşmelerinde Bakan Nebati'ye CHP'li Orhan Sümer'den tepki: Paranın hurdacıdaki değeri kendisinden daha fazla

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, TBMM'de Plan Bütçe Komisyonu toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye tepki gösterdi. Sümer, Türk lirasının değerindeki önlenemeyen düşüşü hatırlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü.

TBMM'de Plan Bütçe Komisyonu toplantısına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı. Bakan Nebati, ekonomik tablonun durdurulamayan kötü gidişatı nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu.

"BİZİM VATANDAŞI AÇLIĞA MAHKUM EDEN BU TEK ADAM SİSTEMİYLE DERDİMİZ VAR"

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Nureddin Nebati’nin katıldığı televizyon programında yaptığı “20 yıldır bu ülkede hiç kimse; 'Beni enflasyonun altında ezdirdiler', 'Beni doktorsuz bıraktılar', 'Benim çocuğumu kitapsız bıraktılar' diyemez" açıklamalarına tepki gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerine toplumda güven kalmadığını hatırlatan CHP’li Sümer, “TÜİK’e Talimatla veri açıklatıyorsunuz Açıklanan verilere hiç kimse güvenmiyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlarını bile göz önünde bulundursak Enflasyon yüzde 85 çıkmış. Sayın Bakan hiç sıkılmadan pembe tablolar çiziyor. Ne zaman ekonomi kötü gidiyor desek ‘Ezan susmayacak, bayrak inmeyecek, milletimiz bölünmeyecek’ diyerek milli değerler üzerinden gerçekleri kapatmaya çalışıyorsunuz. Bizim bu değerlerle bir sorunumuz yok. Bizim vatandaşı açlığa mahkum eden bu tek adam sistemiyle derdimiz var” diye konuştu.

"PARANIN HURDACIDAKİ DEĞERİ KENDİSİNDEN DAHA FAZLA"

Türk lirasındaki değer kaybının durdurulamadığını yanında getirdiği torba dolusu bozuk paralarla vurgulayan Orhan Sümer, “Sayın bakan elimde 2 kilo madeni para var. Bu poşetin içerisinde 85 lira bulunuyor. Bu poşeti hurdacıya götürdüğümüz zaman 242 lira ediyor. Paranın hurdacıdaki değeri kendisinden daha fazla yazıktır, günahtır… Şuraya bakın, bu poşet ekonomiyi hurdaya çıkardınız demektir. Türk Parası ancak hurdacı değer görüyor demektir. Memleket batmış, ekonomi hurdaya çıkmış, siz halen ışıltı peşindesiniz… Yazıklar Olsun… Bu anlayıştan bir beklentimiz olmadığını belirtiyor, 8 ay sonra kurulacak Millet İktidarında vatandaşımız için gerekeni yapıp, Yandaş Muslukları keseceğimizin sözünü veriyoruz” diye konuştu.

"VATANDAŞI PERİŞAN EDEN, ZENGİNİ DAHA OK ZENGİNLEŞTİREN BU SİSTEM SİZİN ESERİNİZ"

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in öne çıkan diğer açıklamaları şöyle oldu:

“Sayın Bakan ‘Türk Parası tarihin en düşük seviyesinde daha da değer kaybetmez’ dediniz. Siz bu açıklamayı yaptıktan sonra Türk Lirası Yüzde 20 daha değer kaybetti. ‘Borsa çok iyi gidiyor, küçük yatırımcı borsayı tercih etsin’ dediniz. Borsa çöküşe geçti. Vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Çiftçi gübre alamaz, üretim yapamaz noktaya geldi. Esnaf kepenk kapattı. İşsiz sayımız 10 milyonu aştı. Emekli üç kuruş promosyon için banka banka dolaştı.

Sayın bakan çıktı, ‘İşler iyi. Tıkır tıkır gidiyor’ diye açıklama yaptı. Saraydan bakınca farklı olabilir ancak; milyonlarca öğrenci okula aç gidiyor. Kaban ve mont almak için mağazalar 36 ay taksit yapmaya başladı. Millet evine bir torba kömür alamadığı için soğukta oturuyor. Başta peynir, süt, yumurta gibi temel gıda ürünleri vatandaş için lüks olmuş durumda.

Acilen israftan uzak ekonomi politikaları uygulamak gerekiyor. Bunun içinde tasarrufa Saraydan başlamak gerek. Günlük 10 milyon lira harcayan, bu sene günlük 18 milyon lira harcamak isteyen bir kuruma sayın bakan tek bir şey demeyecek mi? Birçok milletvekili arkadaşımız ekonomik değerlere, piyasanın durumuna, yanlış ekonomi politikalarına değindi. Vatandaşı perişan eden zengini daha çok zenginleştiren bu sistem ne yazık ki sizin eseriniz.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Adana Milletvekili Nureddin Nebati Para Hazine ve Maliye Bakanı Orhan Sümer